macOS Sonoma brengt waaier aan updates met zich mee

De update macOS 14 ging uitzonderlijk vroeg zijn en Apple heeft zich daaraan gehouden. Sonoma is sinds gisteren beschikbaar om te downloaden.

Apple hield zich netjes aan de vooropgestelde timing en lanceerde gisteren de macOS-update Sonoma. We overlopen nog even de meest opvallende upgrades en vernieuwingen waar Mac-gebruikers vanaf nu mee aan de slag kunnen.

Widgets op de voorgrond, mooie plaatjes op de achtergrond

Voor de liefhebber van esthetisch verantwoorde digitale bureaubladen heeft Apple een geheel nieuwe selectie aan achtergronden voorzien. De fraaie tafereeltjes doen daarenboven ook dienst als screensaver, waarbij ze in slow-motion je scherm sieren.

Bovenop die mooie beelden kan je je scherm vullen met allerhande widgets. Die zijn interactief, je kan er dus allerlei taken mee uitvoeren, afhankelijk van waarmee je werkt. Er is nu ook de mogelijkheid om widgets van je iPhone op je Mac zetten.

Communicatie troef

Geen digitaal leven meer zonder videocalls en online presentaties. Sonoma voorziet een aantal upgrades voor die platformen. Je kan tijdens een presentatie netjes mee in beeld blijven, makkelijk bestanden delen en om het al eens luchtig te houden, is er een waaier aan effecten die je met een handbeweging kan activeren.

Berichten gaan nu ook ietwat anders zijn, met meer opties voor Live Stickers, die bovendien gesynchroniseerd zijn met andere Apple-toestellen. De zoekfunctie is tevens verbeterd en antwoorden gaat nu gewoon door te swipen.

Op Safari

Je kan nu browsen in verschillende profielen, per onderwerp, zoals school of werk. Meerdere gebruikers kunnen zo makkelijker switchen.

Private Browsing is nog versterkt, met nog betere bescherming tegen gekende trackers. Wie dat wil kan ook sites aan het Dock toevoegen als app, inclusief vereenvoudigde toolbar en notificaties.

Eenmalige verificatiecodes die je via mail ontvangt worden nu automatisch ingevuld. Zo kan je ergens veilig inloggen, zonder de browser te verlaten.

Don’t quit playing games

De Game Mode in Sonoma kent een meer consistente frame-rate en een stevige daling van de latency bij input en audio. Dat is dankzij draadloze controllers en AirPods. De modus werkt bij alle games, ook Mac-games die nog in het verschiet zijn.

Beste van de rest

Naast deze opvallende features krijg je ook nog een aantal meer praktische vernieuwingen. Dit zijn de opvallendste:

  • Je kan PDF’s en verschillende scans nu ook bekijken in Notes. Gebruikers kunnen bovendien links creëren van de ene notitie naar een andere.
  • Wachtwoorden kunnen worden gedeeld binnen een groep. Daarin kan iedereen ze aanpassen of er nieuwe aan toevoegen. Dit gebeurt in iCloud Keychain, wachtwoorden zijn dus end-to-end versleuteld.
  • Maak slimme lijstjes in Reminders en deel ze op in secties. Hiervoor maak je gebruik van de nieuwe kolom-lay-out.
  • Het toetsenbord beschikt nu over een transformer-taalmodel: een MLL-model dat je nauwkeurigheid verhoogt. Een vernieuwd design moet verbeteringen makkelijker maken en betere voorspellingen doen om zinnen af te maken.
  • Met Dictation krijg je een betere spraakherkenning en een betere flow tussen spreken en typen.
  • Screen Sharing kreeg een nieuwe, krachtigere modus die het makkelijker moet maken om taken af te werken vanop afstand.

Apple geeft aan dat niet elke regio, taal of toestel over dezelfde updates gaat beschikken. Je kan online checken waar jij op mag rekenen. Deze updates staan ook los van de noodupdates tegen spyware die Apple eerder deze maand lanceerde.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home