Lancering macOS 14 Sonoma op 26 september – vroeger dan gewoonlijk

Apple lanceert macOS 14 Sonoma op 26 september van dit jaar. Dat is de eerste keer in vijf jaar dat dat zo vroeg is.

Op 26 september lanceert Apple macOS 14 Sonoma. De laatste keer dat zo’n grote update in deze maand viel, was in 2018. Dit is dan ook vroeger dan verwacht. De lanceerdatum weten we dus al, maar wat brengt Sonoma zo allemaal met zich mee? We geven een overzicht.

Schermtijd

Een eerste update is meteen voor wanneer je even niet aan je computer zit (of toch niet echt actief bent), er zijn namelijk nieuwe slow motion screensavers. Wanneer je opnieuw inlogt, wordt zo’n beeld dan je bureaubladachtergrond.

Wat dat bureaublad betreft, daarvoor zijn er allerhande nieuwe widgets voorzien waarmee je acties rechtstreeks kan initiëren. Je kan die kiezen uit de galerie en nu ook moeiteloos vanuit je iPhone. De widgets passen zich bovendien aan wanneer je een app of beeld opent of van achtergrond verandert.

Living on video

We bevinden ons al even in het tijdperk van de videogesprekken, dus ook daar heeft Apple aan gedacht. Er zijn verschillende versies van overlay, afhankelijk van wat voor call je doet (meeting, presentatie).

Je kan ook apps delen, rechtstreeks vanuit het bijbehorende venster. Net als bij iOS 17 zijn er ook effecten voorzien om een gesprek op te leuken, als dat nodig is. Tijdens een gesprek kan je ook eenvoudig de kadrering aanpassen.

Browser en wachtwoorden

Safari blijft ook niet achter, de browser krijgt updates. Zo kan je verschillende profielen aanmaken, is de zoekfunctie verbeterd en kan je websites gebruiken als app.

Er is een betere privé modus en als je dat wil kan je wachtwoorden en passkeys delen met mensen die je vertrouwt (dat laatste kunnen we niet hard genoeg benadrukken).

Communicatie

De zoekfunctie voor je berichten is ook vlotter, dankzij meerdere zoekfilters die je tegelijk kan toepassen. Je vindt bovendien makkelijker terug waar je in een gesprek was gebleven, om dan met één swipe ter antwoorden op iemand. Als je dat wil doen met een sticker of Memoji, die zijn nu gesynchroniseerd over al je Apple-toestellen.

Iemand letterlijk terugvinden gaat nu ook makkelijker, met macOS 14 Sonoma wordt het eenvoudiger om je locatie met iemand te delen of die van een ander te zien (als die dat deelt, voor alle duidelijkheid).

Noteer

PDF’s kan je nu niet alleen makkelijker invullen, je kan er ook door bladeren via een notitie. In zo eentje kan je nu ook meerder PDF-bestanden samen bewaren.

Verschillende relevante notities kan je dan weer aan elkaar koppelen, bijvoorbeeld details van een zakenreis en de namen van geschikte lunch- en dinerlocaties. Je kan een notitie nu bovendien verder afwerken in Pages.

Voor het toetsenbord zijn Autocorrect en voorspellende woorden en zinnen nog verbeterd.

lees ook

Vernieuwde macOS-app Microsoft Teams is ook bijna klaar

Game on

Er zijn nu meer games dan ooit voor Mac en met de speciale modus voor gaming geeft het systeem alle prioriteit aan jouw beleving op dat moment. Die instelling zorgt ook voor minder vertraging bij draadloze accessoires.

Security

macOS 14 Sonoma brengt extra beveiliging mee voor gevoelige inhoud. Niet alleen bij Berichten, maar ook in apps van derden en in de fotokiezer. Je kan gevoelige beelden ook laten vervagen.

De nieuwe Isolatiemodus moet je dan weer beter beschermen tegen cyberaanvallen. Die functie is beschikbaar op alle Apple-toestellen.

Wait, there’s more

Er zijn nog heel wat kleinere updates ook. Zo brengt macOS  14 Sonoma upgrades voor:

 • Toegankelijkheid
 • Scherm delen
 • Herinneringen
 • Mail
 • Visueel opzoeken
 • Foto’s
 • Zoek Mijn
 • Woning
 • AirPods
 • Muziek
 • Dicteren
 • Siri

Zoals eerder vermeld, mag je macOS 14 Sonoma verwachten op dinsdag 26 september. Enkele dagen geleden rolde Apple al een noodupdate uit voor verschillende besturingssystemen, om lekken te fiksen waarlangs de spyware Pegasus kon binnendringen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home