Lenovo zet CTRL en fn eindelijk op juiste plaats met lancering nieuwe ThinkPad en ThinkBooks

Lenovo vernieuwt zijn laptopline-up met een heleboel nieuwe toestellen. De focus ligt op de ThinkPad T-familie, maar er verschijnen ook nieuwe ThinkBooks en nieuwe hybride ThinkPad X12. De voornaamste vernieuwing zit wat ons betreft niet onder het toetsenbord maar erop.

Lenovo vernieuwt zijn zakelijke laptopportfolio met een heleboel nieuwe toestellen. Zoals vermoedelijk verplicht door Intel moet ook Lenovo deze nieuwe computers AI-pc’s noemen en doen alsof ze revolutionair zijn. In werkelijkheid verfrist de fabrikant verschillende laptopreeksen met de nieuwste chips van Intel, die inderdaad een NPU bevatten die in zeer specifieke gevallen een meerwaarde kan bieden. Wat ons betreft legt Lenovo de focus van de aankondiging echter totaal verkeerd: niet de componenten onder het toetsenbord stelen de show, wel het toetsenbord zelf.

We schrijven al jaren dat het Lenovo-laptoptoetsenbord op de ThinkPads het beste op de markt is naar onze mening. Het typgevoel is ongeëvenaard, maar Lenovo heeft historisch gezien één heel vervelende eigenschap: links zijn de CTRL en fn-toets omgewisseld, zodat fn uiterst links staat. Dat is vervelend voor sneltoetsen en vooral onnodig: geen enkele andere laptopfabrikant doet het. En wat lezen we bij deze aankondiging: Lenovo heeft het licht gezien en verandert beide toetsen eindelijk van plaats, zodat ze correct staan.

ThinkPad T

Die welkome vernieuwing komt naar de nieuwe ThinkPad T-reeks. We zien een nieuwe ThinkPad T14 Gen 5, een ThinkPad T14s Gen 5 en een ThinkPad T16 Gen 3. De drie nieuwe toestellen zijn beschikbaar met Intel Core Ultra-processors: dat zijn de nieuwste en modernste chips van Intel, die tevens de oorzaak zijn voor de AI-branding. De gewone ThinkPad T14 Gen 5 is ook beschikbaar met AMD Ryzen 8040-processors. Die hebben ook een NPU aan boord, maar noem ze geen AI PC’s want Intel betaalt de marketingrekening.

De nieuwe Lenovo ThinkPad T14s

Verder zijn deze laptops allemaal beschikbaar met maximaal een 4K-oled-scherm, en kan je ze configureren met maximaal 64 GB DDR-RAM. De webcam van dienst heeft een 5 MP-sensor en Windows Hello via infrarood-gezichtsherkenning is beschikbaar. De ThinkPad T14s is het slankste toestel van de nieuwe line-up met een gewicht van 1,24 kg, de 16 inch ThinkPad T16 is uiteraard de dikste en weegt 1,63 kg.

Lenovo laat nog weten dat deze laptops eenvoudiger te repareren zijn dan vorige edities. Zo kan je vlot de batterij of RAM vervangen en voorziet Lenovo uitleg over hoe je andere componenten kan wisselen.

Tabletlaptops voor ThinkPad en ThinkBook

In de ThinkPad-reeks laat Lenovo nog een nieuwe ThinkPad X12 zien. De ThinkPad X12 zagen we voor het eerst in 2021 en krijgt nu helemaal nieuwe hardware mee, opnieuw met Intel Core Ultra. Deze Microsoft Surface-concurrent kan je met maximaal 32 GB RAM configureren en heeft standaard een 12,3 inch IPS-scherm (1.920 x 1.200 pixels).

Surface-concurrent Lenovo ThinkPad X12 Gen 2
Surface-concurrent Lenovo ThinkPad X12 Gen 2

De ThinkBook-reeks (openingsbeeld) krijgt een nieuwe 14 inch-laptop met de ThinkBook 14 2-in-1. De ThinkBooks zijn traditioneel meer op de kmo gericht, terwijl bovenstaande ThinkPad T-laptops werkpaarden voor grotere bedrijven zijn. De 2-in-1 heeft een flexibel scharnier, zodat je het scherm helemaal kan omklappen. Ook in deze vormfactor prompt Lenovo de nieuwe Intel Core Ultra-chips, naast maximaal 64 GB RAM.

Intel, AMD en AI

De vernieuwing van het Lenovo-portfolio is niet verrassend. Zowat alle fabrikanten kondigen sinds de lancering van de Intel Core Ultra-processors zogenaamde AI-laptops aan. In essentie gaat het gewoon om klassieke updates van bestaande reeksen met de nieuwste CPU’s. De impact van het marketinggewicht van Intel valt wel op. Hoewel AMD als eerste een NPU op z’n processors integreerde, heeft Intel de holle term AI-pc nu voor zichzelf gekaapt. Bovendien is Lenovo lang niet de enige fabrikant die toch vooral Intel-laptops lanceert, terwijl AMD-CPU’s een zeldzame tweederangs-optie blijven.

Lenovo communiceert volgende beschikbaarheden en prijzen (telkens exclusief btw):

  • Lenovo ThinkPad T14 Gen 5 is verkrijgbaar vanaf maart 2024, met een verwachte startprijs van 1.299 euro.
  • Lenovo ThinkPad T16 Gen 3 is verkrijgbaar vanaf maart 2024, met een verwachte startprijs van 1.369 euro.
  • Lenovo ThinkPad X12 Detachable Gen 2 is verkrijgbaar vanaf mei 2024, met een verwachte startprijs van 1.399 euro.
  • Lenovo ThinkBook 14 2-in-1 Gen 4 is verkrijgbaar vanaf mei 2024, met een verwachte startprijs van 1.099 euro.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home