Laptoptekorten blijven mogelijk nog tot 2022 aanhouden

Iedereen een pc

panasonic factory tour laptop toughbook

Thuiswerken en afstandsleren heeft de computermarkt grondig door elkaar geschud in 2020. De hele toeleverketen staat onder zware druk en analistenbureau IDC verwacht dat de tekorten nog tot 2022 zullen aanhouden door onder andere steunprogramma’s van de overheid wereldwijd.

PC’s zijn aan een enorme opmars bezig volgens Reuters. Het aantal verkochte toestellen in 2020 staat heel dicht bij de hoogste piek ooit gemeten in 2008 met 300 miljoen verscheepte toestellen. De afgelopen jaren daalde de pc-markt gestaag richting 250 miljoen verscheepte toestellen, wat de plotse piek des te indrukwekkender maakt.

Tegen eind 2021 verwacht onderzoeksbureau Canalys dat het aantal geïnstalleerde pc’s en tablets een nieuwe piek kent op 1,77 miljard, een flinke stijging vergeleken met 1,64 miljard in 2019. In België en Nederland liet Centralpoint eerder al weten dat het een omzetgroei van 40 procent zag in de laptopverkoop en dat andere randapparatuur explosief zijn gegroeid.

Meer dan één pc per huishouden

Het coronavirus zorgt ervoor dat huishoudens niet meer met één pc genoegen nemen. Vandaag is thuiswerken de norm, net als afstandsleren. Iedereen heeft daarom zijn eigen toestel nodig, wat de plotse stijging en de bijhorende tekorten verklaart.

“De hele toeleverketen heeft nog nooit zo sterk onder druk gestaan” zegt Gregg Prendergast van Acer. “We vliegen zelfs onze laptops direct in van de fabriek in plaats van zendingen via boot of trein om een maand in wachttijd te winnen. Zelfs met die ingreep moeten klanten soms tot vier maanden wachten tot leveringen.”

Steunprogramma’s van de overheid

Daarbij komt dat overheden wereldwijd door afstandsleren steunprogramma’s lanceren om (nieuwe) laptops aan te kopen. Ook in België heeft Vlaams Minister van Onderwijs Ben Weyts eerder dit jaar 15.000 nieuwe laptops besteld voor kwetsbare leerlingen volgens Schoolit. Weyts start ook vanaf volgend schooljaar aan een ambitieus plan om elke leerling vanaf het vijfde leerjaar van een laptop te voorzien.

Hardwarecomponenten waaronder schermen en processors blijven ook moeilijk leverbaar lang nadat fabrieken opnieuw werden geopend na een verplichte sluiting door het coronavirus. Dat speelt de toeleverketen ook parten. De vooruitzichten qua verkoop voor 2021 hadden nog veel hoger kunnen zijn, mochten alle componenten vlot beschikbaar zijn.

lees ook

Centralpoint: “Lockdown zorgde voor boost tot 1.600 procent in bepaalde categorieën”

Al deze stappen zorgen ervoor dat tekorten doorheen 2021 realistisch zijn en dat een vlottere beschikbaarheid mogelijk pas voor 2022 is voorzien. Zeker met name de budgetvriendelijke laptops zullen nog lange tijd moeilijk verkrijgbaar zijn.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home