Intel laat opvolger Meteor Lake nu al zien: Lunar Lake

intel pat gelsinger lunar lake
Bron: Intel

Tijdens Intel Innovate laat de chipfabrikant in zijn kaarten kijken wat het de komende jaren te bieden heeft. Dit jaar verschijnen de Meteor Lake-chips, in 2024 volgt Lunar Lake en in 2025 Panther Lake.

Onder het goedkeurend oog van CEO Pat Gelsinger werd een laptop op het podium gebracht voor een demonstratie. De computer kreeg de opdracht om een lied te genereren en deed dat met verve. Na de demonstratie verklapte een medewerker dat de laptop draaide op een processor die nog niet gelanceerd is: Lunar Lake, ofwel de vijftiende generatie van de Intel Core (Ultra)-CPU’s.

Dat maakt Lunar Lake dus de opvolger van Meteor Lake, eveneens aangekondigd tijdens Intel Innovate. Het is nog veel te vroeg om te spreken over de specificaties en prestaties van Lunar Lake, maar we kunnen al wel voorspelen dat de processor op dezelfde manier zal opgebouwd zijn als Meteor Lake. Naast een CPU en een geïntegreerde GPU, is er in het nieuwe design ook ruimte voor een System-on-Chip (SoC) en een apart I/O-gedeelte. Lees meer over Meteor Lake in onze blog.

lees ook

Intel lanceert ‘Meteor Lake’ Core Ultra-chips op 14 december

Intel 18A

Als Intel zijn eigen tijdlijn volgt, wat niet altijd een garantie is bij het bedrijf, dan zou Lunar Lake als eerste een chiplet gebakken op het 18A-proces kunnen bevatten. De chip heeft dan wafers van amper 1,8 nm groot, wat Lunar Lake nog krachtiger en energiezuiniger moet maken. Daarvoor komt ook nog Intel 3 (3 nm) en Intel 20A (2nm), de chipfabrikant ziet het dus groots voor het komende jaar.

Tegen eind 2024 zou Lunar Lake al klaar moeten zijn voor massaproductie. De naam van de zestiende generatie van Intel Core Ultra voor 2025 weten we sinds dinsdag ook: Panther Lake. Tijdens Intel Innovate maakt de chipreus duidelijk dat het weer de nummer één in chipland wil worden. Naast nieuwe chips gunt het ons ook een blik in hoe het die in de toekomst wil fabriceren.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home