Intel wil chips vervaardigen uit glas

Intel glas
Bron: Intel

Tegen 2030 wil Intel glazen substraten in zijn meest geavanceerde chips stoppen. Glas maakt volgens de fabrikant chips met meer transistors en snellere dataoverdrachten mogelijk.

Het substraat van een chip wordt vandaag meestal gemaakt uit pcb-achtige organische materialen. Intel is ervan overtuigd dat die materialen te vervangen door glas zal resulteren in snellere en krachtigere chips. Naar aanleiding van de Innovation-conferentie die nu volop aan de gang is, deelt de chipfabrikant de laatste doorbraken van zijn onderzoek.

Waarom glas? Volgens Intel biedt glas meerdere voordelen in de ‘verpakking’ van de chip. Onder verpakking verstaan we de technologie die gebruikt wordt om alle verschillende componenten in de chip met elkaar te linken. Glas is beter bestand tegen hoge temperaturen dan de organische materialen die vandaag gebruikt worden, waardoor er minder risico is op patroonvervorming tijdens het bakproces. Hierdoor stijgen de yields en kunnen fabrikanten meer chips van de band doen rollen.

Meer is beter

Dat is nog maar het begin. De chips die van de band rollen zullen ook beter zijn, meent Intel. Het platte oppervlakte van een glazen substraat maakt meer ruimte vrij om transistors te plaatsen op de chips. Hoe meer transistors, hoe krachtiger de chip en daarom wil Intel deze nieuwe productietechniek eerst voor zijn meest geavanceerde AI-chips inzetten. In je laptop zal er dus niet meteen een glazen chip zitten.

intel glazen substraat chips
Bron: Intel

Alsof dat nog niet mooi genoeg is, kan glas er ook voor zorgen dat de verschillende transistors vlotter met elkaar communiceren. De transistors waar we het zonet over hadden kunnen tot tien keer dichter op elkaar gepropt worden. Hierdoor zijn de draadjes die de transistors met elkaar verbinden korter en verloopt de dataoverdracht dus ook tot tien keer sneller. In vaktermen heet dit de ‘interconnectiedichtheid’ van de chip.

In de praktijk

Het blijft niet bij onderzoek voor Intel. De chipfabrikant wil vanaf 2025 glas actief inzetten in het eigen productieproces. Opvallend is dat Intel voorlopig de enige grote speler uit de sector die spreekt over het vervangen van organische substraten door glas. Intel heeft dan ook veel geïnvesteerd in onderzoek en wil daar nu de vruchten van plukken. Het is één van de manieren waarop Intel weer de referentie wil worden in het chiplandschap, nadat het de laatste jaren veel van zijn pluimen verloor aan AMD.

De blikvanger van Intel Innovation is echter de aankondiging van de Meteor Lake Core Ultra-chips, gebakken op het Intel 4-proces. Een uitgebreide analyse van de nieuwste generatie Intel Core-chips, lees je hier.

lees ook

Intel lanceert ‘Meteor Lake’ Core Ultra-chips op 14 december

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home