Intel lanceert 10 nm Pentium- en Celeronprocessors voor Chromebooks

Intel verfrist zijn gamma van instapprocessors met nieuwe 10 nm-chips. Die zijn vooral gericht op Chromebooks met een focus op gebruik in schoolomgevingen.

Intel lanceert een nieuwe N-reeks van Intel Pentium Silver en Pentium-processors. Dat doet de processorfabrikant tijdens de digitale CES 2021-conferentie. De chips worden gebakken op de 10 nm-architectuur die Intel ook gebruikt voor onder andere de Tiger Lake Core-chips van de elfde generatie. Intel claimt dat de chips tot 35 procent beter presteren dan de vorige versies en dat de grafische kwaliteiten er zelfs met 78 procent op vooruitgaan.

Focus op Chromebooks

De cpu’s moeten vooral lichte hardware aandrijven en richten zich op vlotte multitasking, browsing en nu ook meer dan ooit virtuele vergaderingen. Intel ziet de chips vooral terecht komen in laptops gericht op scholen. In de praktijk gaat dat vooral om Chromebooks. Die lichtere en budgetvriendelijkere laptops draaien Chrome OS en komen weg met minder krachtige hardware. De Pentium en Celeron-submerken zijn vandaag al de standaard in instapmodellen van de Chromebooks.

Concreet gaat het om quadcore en dualcore-processors zonder hyperthreading. Intel mikt op TDP’s van 10 watt en 6 watt. De basiskloksnelheid varieert tussen de 1,1 GHz en de 2 GHz, met turboklokfrequenties tot 3,3 GHz. Verwacht de chips binnenkort in Chromebooks van allerhande fabrikanten.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home