Huawei Mate 30 Pro mag geen officiële Google-apps gebruiken

huawei

Door de handelsoorlog tussen de VS en China en het veiligheidsrisico van Huawei volgens Trump, blokkeert elke samenwerking met Amerikaanse bedrijven. Met de lancering van de Huawei Mate 30 Pro in aantocht kan de Chinese smartphonegigant niet met Google samenwerken.

In een rapport van Reuters staat dat Google geen business mag doen met Huawei door de handelsoorlog tussen de VS en China. Het Witte Huis claimt nog steeds dat de Chinese communicatiefabrikant een veiligheidsrisico is en verbiedt elk Amerikaans bedrijf om met hen samen te werken.

Dat betekent dat de aankomende Huawei Mate 30 Pro, die volgens geruchten op 18 september wordt gelanceerd, met een zware handicap van start gaat. Huawei mag namelijk geen enkele nieuwe smartphone meer lanceren met Google-apps.

Details van verlenging

Huawei heeft recent nog een verlenging van drie maanden gekregen om ondersteuning en service te kunnen bieden op huidige producten. Het is de tweede verlenging nadat het half mei al eentje kreeg. De huidige verlenging is geldig tot 19 november, maar de regels gelden enkel op bestaande toestellen die voor 16 mei 2019 publiek beschikbaar waren. De aankomende Huawei Mate 30 Pro voldoet niet aan die regels, waardoor het geen beroep kan doen op Google-apps.

Google-apps en- services, inclusief de Google Play Store, zijn een essentieel onderdeel van Android. De nauwe verwikkeling van de zoekgigant binnen Android resulteerde vorig jaar nog in een fikse Europese boete van 4,3 miljard euro. Volgens Europa misbruikte Google de Play Store om Android-fabrikanten te forceren ook Google Search en andere toepassingen te installeren.

Chinese smartphonefabrikanten werken al veel langer zonder Play Store, omdat Google geen diensten aanbiedt in China. Daar vind je honderden verschillende appwinkels die met elkaar concurreren en strijden om exclusiviteit van belangrijke apps. Huawei zelf lanceert zijn toestellen in China met de openbronversie van Android die publiek beschikbaar is en wel ondersteund wordt, zonder Google-apps.

Huawei heeft vandaag een eigen App Market-app waarin het apps aanbiedt, maar die is verre van volwassen genoeg om een antwoord te kunnen bieden op de Google Play Store. Bovendien mogen Amerikaanse bedrijven ook niet langer apps naar dit platform brengen door de huidige VS-ban.

HarmonyOS

Naast zijn eigen App Market-app werkt Huawei ijverig verder aan zijn fonkelnieuwe HarmonyOS om minder afhankelijk te zijn van Amerikaanse leveranciers. HarmonyOS heeft een gedistribueerde of modulaire architectuur. De kern is gemeenschappelijk, maar elementen van het besturingssysteem kunnen worden aangepast aan de noden van specifieke apparaten. Het doet denken aan Windows Core OS van Microsoft of Fuschia van Google, die allebei nog in ontwikkeling zijn. Het OS is naast smartphones volgens Huawei-CEO Ren Zhengfei ook geschikt voor onder meer switches, routers en IoT-toestellen.

De eerste versie van HarmonyOS zal later dit jaar opduiken in nieuwe “smart screen products” van Huawei. Het besturingssysteem wordt de komende jaren verder geoptimaliseerd en zal geleidelijk aan ook opduiken in andere slimme apparaten, zoals wearables en autosystemen.

Voor smartphones geniet het gebruik van Android nog steeds de voorkeur voor Huawei, maar het is niet uitgesloten dat HarmonyOS ook daar opduikt. Tijdens de presentatie benadrukte Richard Yu, CEO van Huawei’s consumententak, hoe het OS “totaal verschillend” is van Android en iOS. “Het is een microkernel-gebaseerd gedistribueerde besturingssysteem dat een soepele ervaring biedt in alle scenario’s.” Om een bredere adoptie aan te moedigen, maakt Huawei zijn HarmonyOS volledig opensource.

Gerelateerd: Trump zaait verwarring over Huawei: dreiging of handelspartner?

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.