Huawei lanceert twee nieuwe budgetlaptops in België

De Matebook D 14 en Matebook D 15 komen naar ons land. De Chinese fabrikant Huawei heeft opnieuw toegang tot software van Microsoft, en maakt van dat momentum gebruik om de scherp geprijsde toestellen breed te lanceren.

In de loop van februari lanceert Huawei twee nieuwe laptops in België. Dat bevestigt Huawei aan de redactie van Techzine. De Matebook D 14 en de Matebook D 15 komen naar Belgische retailers. De twee laptops moeten een stijlvol ogend design combineren met een scherpe adviesprijs. De 14 inch Matebook D 14 gaat voor 699 euro over de toonbank, de grotere 15 inch Matebook D 15 is iets goedkoper met een adviesprijs van 649 euro.

Specificaties

De laptops hebben verder gelijkaardige specificaties. De schermresolutie bedraagt in beide gevallen een klassieke 1.920 x 1.080 pixels en onder de motorkap zit een Ryzen 5 3500U-processor van AMD. Dat is een iets oudere 12 nm-chip van die fabrikant, die niet tot de pas geïntroduceerde line-up van nieuwe mobiele processors behoort. Verrassend genoeg heeft de compactere van de twee laptops de grootste batterij aan boord, met een capaciteit van 56 Wh. De Matebook D 15 moet het stellen met 42 Wh.

Verder komen de toestellen uitgerust met aan-uitknop die ook vingerafdruksensor is, zoals we in eerdere Matebooks ook al zagen. Eén USB-C-poort en één klassieke USB 3.0-poort tekenen present, net als een verrassende USB 2.0-poort. Die keuze is vermoedelijk noodzakelijk om de prijs van de toestellen laag te houden. Laden gebeurt gelukkig gewoon via de USB-C-poort.

Windows en Huawei

De verrassendste specificatie is het besturingssysteem. Huawei kan de laptops lanceren met Windows 10, dankzij de licentie die Microsoft eind vorig jaar verkreeg. De vendetta van de Amerikaanse president Trump tegen het Chinese bedrijf zorgde er een tijdlang voor dat Amerikaanse bedrijven geen handel meer mochten drijven met Huawei en dus ook geen softwarelicenties meer konden verkopen. Dat zorgde ervoor dat nieuwe MateBooks met Windows tijdelijk geen optie meer waren. Tot vandaag zorgt het embargo ervoor dat Huawei geen Google-apps mag aanbieden op nieuwe smartphones en zijn toevlucht moet zoeken tot de opensource-versie van Android.

Lees ook: Huawei mag opnieuw Windowslaptops maken

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home