AMD imponeert met 7 nm-laptopprocessors en 64 core-desktopchip

Op CES introduceert AMD eindelijk Ryzen 4000 Mobile. De 7 nm Zen 2-chips komen in varianten voor krachtige laptops en ultrabooks, en moeten beter presteren dan hun Intel-equivalenten.

AMD brengt zijn 7 nm Zen 2-architectuur naar de laptop. De nieuwe line-up van Ryzen 4000 Mobile-chips moet het vuur aan de schenen leggen van Intel. In desktopland presteren AMD-processors vandaag consequent beter dan Intel-equivalenten aan eenzelfde prijspunt, maar mobiel blijft Intel nog koning. Ryzen 4000 Mobile heeft een duidelijk doel: daar moet verandering in komen.

Zuinige ultrabook-chips

De line-up is opgesplitst in twee segmenten: ‘U’ en ‘H’. Er komen vier U-gelabelde chips: de Ryzen 4500U met zes rekenkernen en evenveel threads, de Ryzen 4600U met zes rekenkernen en twaalf threads, de 4700U met acht rekenkernen zonder multithreading en tot slot de Ryzen 4800U met acht rekenkernen en 16 threads aan boord. De vier chips hebben een TDP van 15 watt, dat configureerbaar is om te passen binnen het gekozen chassis van een OEM. Dat betekent dat de precieze prestaties van de cpu’s afhankelijk zullen zijn van laptop tot laptop (net als bij Intel).

De Ryzen 4800U krijgt een basiskloksnelheid van 1,8 GHz mee, met een boostfrequentie tot 4,2 GHz. De vier U-chips zijn bedoeld voor gebruik in dunne premium toestellen genre Dell XPS 13 of HP Spectre. AMD claimt dat zijn zwaarste chip de vloer veegt met wat Intel te bieden heeft. Dat is een aannemelijke claim aangezien de 15 watt line-up van Intel geen octacore-processors bevat. De Intel Core i7 10710U heeft zes rekenkernen en is gebakken op het oude 14 nm-proces. Dat zorgt op zijn beurt voor een lagere basiskloksnelheid van 1,1 GHz, al is de boostfrequentie met 4,7 Ghz wel hoger.

Vergelijken met Ice Lake

AMD vergelijkt zijn nieuwe cpu’s echter niet met die processor, maar met de 10 nm Intel Core i7 1065G7: een quadcorechip met 1,3 GHz en 3,9 GHz, die omwille van het modernere bakproces technisch dichter bij nieuwe Ryzens aanleunt. De processor zette de Ryzen 4800U met z’n acht rekenkernen en 16 threads schaamteloos tegenover de chip in de Cinebench 20-benchmark. Single-threaded doet AMD het naar eigen zeggen vier procent beter, met alle threads in de strijd is de ultrabook-cpu van AMD 90 procent sneller. Claims van fabrikanten mag je met een korreltje zout nemen, maar gezien de technische specificaties van de vergelijking zal AMD er niet veel naast zitten.

Net als bij Ryzen op de desktop wil AMD Intel in de mobiele wereld inpakken met meer kernen aan eenzelfde prijspunt. Waar we geen idee van hebben, is de impact op de batterij. De Ryzen 4800U is krachtiger dan de Intel Core i7 1065G7, maar hoeveel autonomie offer je daarvoor op? 7 nm Zen 2 bij TSMC en Ice Lake zijn equivalent in termen van procesnode, dus we zijn heel benieuwd om te ontdekken welke architectuur het efficiëntst is wanneer de eerste laptops met de nieuwe chips later dit jaar uitkomen.

Als AMD aan de vraag kan voldoen, biedt het een fantastisch alternatief voor OEM’s die zich door het processortekort bij Intel in de koude gezet voelen.

AMD stopt naar goede gewoonte Radeon-gpu-kernen in zijn mobiele chips en ook die presteren naar traditie beter dan wat Intel kan leveren met HD Graphics. In bovenstaande vergelijking zou AMD het 18 procent beter doen. Intel voelt de bui alleszins hangen en riep tijdens CES zelf luid over Tiger Lake. Die opvolger van Ice Lake krijgt Xe-graphics aan boord en zou nog efficiënter zijn dan zijn voorganger. Dat maakt de chips op papier competitiever met het geweld van AMD dat voor de deur staat, maar eer het zover is moet Intel de dingen wel officieel lanceren en ze vervolgens ook in volume van de fabrieksband laten rollen, en dat laatste toont het laatste jaar toch eerder problematisch.

H voor creatie en gaming

Het 4000-portfolio bevat verder nog de Ryzen 4800H (2,9 GHz en 4,2 GHz) en Ryzen 4600H (3 GHz en 4 GHz). Beide chips hebben multithreading aan boord en tellen respectievelijk acht en zes rekenkernen. Het 45 watt-TDP maakt deze processors eerder geschikt voor iets lijvigere toestellen zoals gaminglaptops en eventueel workstations, al hebben de cpu’s geen zakelijke branding of functionaliteit aan boord. AMD claimt dat de chips tot 46 procent sneller presteren dan Intel-equivalenten en laat 25 procent snellere prestaties zien voor 4K video-encoding via Adobe Premiere. Voor deze resultaten vergelijkt AMD zijn chip met een hexacore multithreaded Intel Core i7 9750H (2,6 GHz en 4,5 GHz). Intel heeft momenteel alleen maar 14 nm-cpu’s in dit segment.

Athlon

Alsof bovenstaande nog niet genoeg is, dirigeert AMD nog twee Athlon 3000-cpu’s richting het strijdtoneel. Deze chips zijn iets minder state-of-the-art. Ze maken gebruik van de vorige generatie Zen-architectuur en richten zich meer op mainstream consumerlaptops. Doel van deze processors is eerder om het portfolio rond te maken dan Intel de loef af te steken.

De AMD Athlon Gold 3150U en de AMD Athlon Silver 3050U zijn allebei 15 watt-chips met twee rekenkernen en vier threads. De basiskloksnelheid bedraagt respectievelijk 2,4 GHz en 2,3 GHz, turobfrequentie gaat tot 3,3 GHz en 3,2 GHz. AMD zet de chips tegenover de Pentium-line-up van Intel en spreekt van tot 51 procent betere prestaties.

Kersenboomgaard

Heel wat processornieuws dus op CES, maar AMD was nog niet uitgebreid. Geen kers op de taart, maar een hele kersenboomgaard: voor de desktop lanceert AMD de AMD Ryzen Threadripper 3990X. Die chip is wat er gebeurt wanneer je het concept ‘superlatief’ door een TSMC-fabriek sleurt. De processor heeft 64 rekenkernen en 128 threads aan boord. De basisfrequentie bedraagt een erg respectabele 2,9 GHz met een boostfrequentie tot 4,3 GHz. Het ding wordt warm met een TDP van 280 watt. Een dergelijke hoeveelheid kernen is waardeloos zonder voldoende cachegeheugen, dus propte AMD 288 MB op de cpu. De specificatielijst sluit af met 88 PCIe-lanes, waarvan 72 beschikbaar.

De cpu is gericht op creatievelingen die geen tijd willen verliezen met renderen, met 8K-video willen spelen, animeren en raytracing gebruiken… De processor komt vanaf 7 februari op de markt, zowel voor OEM’s als zelfbouwers. Adviesprijs: 3.990 dollar. Is dat veel? Niet echt, aangezien Intel geen equivalent op de markt heeft. Het dichtste vergelijkingspunt is de Intel Xeon W-3275-workstationprocessor met 28 kernen en 56 threads, en die kost met een adviesprijs van 4.449 dollar meer geld. Zoek je evenveel kernen bij Intel, dan gaat dat niet, maar kom je met de Xeon Platinum 9282 serverchip wel in de buurt. Adviesprijs: ‘contacteer sales’.

Technische superioriteit

Als bovenstaande cpu-geweld van AMD aan de verwachtingen tegemoetkomt, wordt 2020 een heel uitdagend jaar voor Intel. In 2019 verpletterde AMD zijn oude concurrent al in enkele niches, met de nieuwe kanonnen in de aanslag kan de cpu-bouwer nog breder gaan domineren. Technische superioriteit vertaalt zich evenwel niet zomaar in marktaandeel: daar heeft AMD een veel langere weg te aan. De grote OEM’s staan in ieder geval klaar om in Q1 van dit jaar met de eerste systemen naar de markt te komen, met nieuwe modellen gepland voor de rest van het jaar.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home