Lenovo waagt nieuwe poging met Thinkpad X1 Fold

lenovo fold
Image Credit: Lenovo

Ter ere van IFA 2022 lanceert Lenovo een nieuwe generatie van de vouwbare laptop Thinkpad X1 Fold. Kan de vouwbare hype zich ook doorzetten in de laptopmarkt?

De Thinkpad X1 Fold dateert inmiddels alweer van CES 2020. Lenovo kondigde zijn eerste vouwbare laptop toen met veel toeters en bellen aan. Het concept van de Thinkpad X1 Fold was ontegensprekelijk innovatief, maar de eerste generatie kampte met beginnersfouten die te vergeven zouden zijn als de laptop geen 4.899 euro kostte.

lees ook

Lenovo ThinkPad X1 Fold preview: innovatief, maar nog niet af

Vandaag staat vouwbare technologie veel verder dan aan het begin van 2020. De Fold-smartphones van Samsung zijn al aan hun vierde generatie toe en lijken in de verste verte niet meer op het pioniersmodel. ASUS toonde tijdens CES 2022 ook zijn eerste vouwbare laptopmodel. Het moment brak dus aan voor Lenovo om de Thinkpad X1 Fold weer vanonder het stof te halen.

Groter scherm, dunner chassis

Lenovo heeft naar eigen zeggen geluisterd naar feedback van klanten om het design van de Thinkpad X1 Fold verder te verfijnen. Het display werd met 22 procent vergroot tot 16,3 inch en het chassis is 25 procent lichter om de draagbaarheid te verbeteren. Dat maakt de Lenovo Thinkpad X1 Fold de lichtste 16 inch-laptop die je nu kan vinden. Opengevouwen is de laptop slechts 8,6 mm dik en dichtgevouwen slechts 17,4 mm.

Ook aan de duurzaamheid van het scherm werd gedacht. Meer dan tweehonderd onderdelen bewegen synchroon binnen het scharnierontwerp en een nieuwe display-interface zorgt ervoor dat het niet-actieve gedeelte van het scherm wordt opgevouwen.

lenovo thinkpad x1 fold (2e gen)
Image Credit: Lenovo

Maximale veelzijdigheid

De troef die Lenovo wil uitspelen is natuurlijk de flexibiliteit in gebruik die een vouwbaar design biedt. Helemaal opengevouwen krijg je dus een 16,3”-display (beeldverhouding 4:3) ter beschikking dat je op verschillende manieren kan gebruiken: liggend, staand, of in boekvorm.

Klap je het scherm toe, dan heb je nog een 12”-display ter beschikking. Bijna even groot als de originele Thinkpad X1 Fold uitgeklapt. Hier heb je dan de keuze om het onderste gedeelte van het scherm als toetsenbord te gebruiken, of een fysiek toetsenbord magnetisch vast te maken.

lees ook

Plooibare telefoons getest: de toekomst of aanstellerij?

De laptop telt drie usb-c poorten, waarvan twee maal Intel Thunderbolt 4, die zodanig geplaatst zijn dat in elke hoek waarin je de laptop kan houden altijd twee poorten bereikbaar zijn. Dezelfde redenering trekt Lenovo door naar de plaatsing van de drie Dolby Atmos-luidsprekers en twee Dolby Atmos-microfoons. Hoewel er maar één camera verwerkt zit, stelt Intel’s VSC-software de camerahoek bij zodat je altijd een horizontaal gezichtsveld van 75° graden hebt.

Rekenkracht wordt voorzien door Intel iCore i5- of i7-processoren gekoppeld aan een Intel Iris Xe grafische kaart. Je krijgt maximaal 32 GB RAM-geheugen en 1 TB SSD-opslag ter beschikking. Standaard komt Thinkpad X1 Fold met Windows 11 Home of Pro uit de doos.

lenovo thinkpad x1 fold (2e gen)
Image Credit: Lenovo

Prijs en beschikbaarheid

De Lenovo Thinkpad X1 Fold zal vanaf november 2022 te koop zijn in de Verenigde Staten vanaf 2.499 dollar. Europese beschikbaarheden en prijzen zijn nog niet gecommuniceerd door de fabrikant.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home