In oktober volgend jaar stopt Microsoft met de ondersteuning van Windows 10. Computers en laptops die niet compatibel zijn met Windows 11, dreigen een trip te maken naar de schroothoop. Google probeert met het cloudgebaseerd besturingssysteem ChromeOS Flex afhakende Microsoftgebruikers naar zich te lokken.
De bezorgdheid over een mogelijke toestroom aan afgedankte toestellen (e-waste, met een hippe term) is groot, weet Neowin. Binnen anderhalf jaar stopt Microsoft met de ondersteuning van Windows 10 wat volgens marktonderzoeksbureau Canalis tot 250 miljoen afgedankte pc’s kan leiden. Microsoft maant gebruikers intensief aan om over te stappen naar Windows 11, al zijn lang niet alle toestellen daartoe in staat.
Kwetsbaarheden
Microsoft wil logischerwijze de huidige gebruikers overschakelen op Windows 11, alleen kunnen heel wat toestellen die overschakeling niet aan. De systeemvereisten zijn vaak onvoldoende waardoor die toestellen potentieel heel kwetsbaar zijn. Sommige gebruikers konden via ‘bypass’-trucs toch overstappen naar Windows 11, maar dat lukt niet bij de oudere toestellen die dus op de ‘10’ blijven steken.
Bij Google springen ze graag in dat gat, door hun cloudgebaseerd besturingssysteem ChromeOS Flex in de kijker te zetten. De techreus lanceerde midden 2022 het lichtgewicht OS om oude toestellen langer in leven te houden. Flex is gratis te downloaden en krijgt automatisch beveiligingsupdates. Eigenaars van Windowstoestellen die niet compatibel zijn met Windows 11 kunnen op die manier hun apparaat blijven gebruiken.
Volgens Google is ChromeOS Flex tot 19 procent energiezuiniger dan Windows. Net omdat het een lichtgewicht is, beweert Google dat surfen ook een pak sneller zou gaan. Langs de andere kant is het niet mogelijk om via Flex de Google Play Store te gebruiken. Wil je dus Android-apps op het oude toestel gebruiken, dan kan dat niet via het cloudgebaseerd besturingssysteem. ChromeOS Flex kan je installeren via een dongle of met deze instructies.