Google Chrome helpt blinden en slechtzienden online

Het wordt binnenkort makkelijker voor blinden en slechtzienden om te werken met PDF’s.

Volgens een interne analyse van Google, staan er 360 miljoen PDF’s online die zelfs met een schermlezer niet toegankelijk zijn voor blinden en slechtzienden. Daar wil het bedrijf via Chrome verandering in brengen.

Online oplossingen

Met de hulp van kunstmatige intelligentie komt er een ingebouwde functie in de browser, om dat probleem aan te pakken.

Het begon enkele maanden geleden met de introductie van Reading Mode, een tool voor studenten. Het systeem maakt tekst groter, verandert de fonts en verwijdert mogelijke afleidingen. Dit was tot voor kort alleen beschikbaar in Chrome op ChromeOS-toestellen, maar komt nu naar Chrome op alle computers.

lees ook

Cookies verwijderen uit Chrome, Edge en Firefox

Google bouwt ook verder op Get Image Descriptions, een tool die omschrijvingen voorziet van niet gelabelde online beelden. De grote vriendelijke tech-reus introduceert nu ook de mogelijkheid om beelden naar tekst om te zetten bij PDF’s. Een schermlezer zal zo in een PDF, zonder alt-tekst, dat beeld kunnen omzetten naar tekst. Vervolgens kan die schermlezer dat luidop voorlezen. Die techniek heet OCR, wat staat voor Optical Character Recognition. Voorlopig is dat wel nog voorbehouden voor Chrome in  ChromeOS.

Verwacht wordt dat beide functies de komende maanden worden uitgerold.

Na de toevoeging van biometrie aan Password Manager en de vervanging van het sloticoontje, is dit een nieuwe opvallende aankondiging voor Google Chrome.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home