Google vervangt slot-icoontje in Chrome

google chrome privacy

Later dit jaar vervangt Google het slot-icoontje dat aangeeft dat je een site in Chrome bezoekt met een veilige HTTPS-encryptie.

Google gaat het slot-icoontje in de browser vervangen. Google introduceerde het slotje al in de jaren ‘90, toen HTTPS net nieuw was. Met dat icoontje in de URL wist je dat de site die je bezocht een veilige verbinding had. Maar bijna dertig jaar later draait het merendeel van de websites in Chrome sowieso met dit protocol en is het slotje in principe overbodig.

Veiligheid voor alles

Twee jaar geleden deed Google een uitgebreide studie en daaruit bleek volgens de tech-gigant dat amper elf procent van de respondenten effectief wist wat het slot-icoontje in een URL nu net betekent. Het kan dan ook verwarring zaaien; de verbinding is dan wel veilig, maar ook malafide figuren werken vaak met een HTTPS-encryptie. Websites voor phishing kunnen bijvoorbeeld even goed een slotje hebben. Dat valse gevoel van veiligheid wil Google nu aanpakken.

Het nieuwe icoon wordt een variant op wat je geregeld ziet bij menu’s voor instellingen. Zo wordt het uitnodigender om erop te klikken en de info te bekijken van de site die je bezoekt. Dat doen surfers veel te weinig omdat ze niet eens beseffen dat dit een mogelijkheid is, volgens Google.

Wat en wanneer

Buiten een nieuwe look krijgt het icoontje geen nieuwe functies. Google zal ook nog steeds aangeven wanneer je een site bezoekt met een minder veilige HTTP-encryptie. En wanneer je de info van een veilige site aanklikt, ga je in het menu wel nog steeds een slotje zien om aan te geven dat het een veilige verbinding betreft.

lees ook

Google-account werkt voortaan zonder wachtwoord

Het nieuwe icoontje zal worden geïntroduceerd bij Chrome 117. Voor desktop en Android betekent dat “ergens in september” van dit jaar. Op iOS verdwijnt het slot-icoontje dan weer integraal, omdat je daar volgens Google toch al niet op kon klikken voor meer info.

Wie beschikt over Chrome Canary, een instabielere versie van de browser die vooral dient voor tests, kan nu al zien hoe het icoontje er gaat uitzien door Chrome Refresh 2023 in te schakelen. Google geeft echter wel aan dat het nog in ontwikkeling is en dat het eindresultaat dus nog wel kan verschillen van wat er nu zichtbaar is.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home