Google Chrome 88 schrapt Flash en ondersteunt niet langer FTP-links

Einde van een tijdperk

google chrome

De nieuwste versie van Chrome, versie 88, is de eerste internetbrowser van de zoekgigant waar geen Flash meer in zit. Naast deze plug-in verdwijnt ook FTP-ondersteuning in Google Chrome 88 en worden onveilige downloads ongeacht het bestandstype voortaan geblokkeerd.

De kroniek van een aangekondigde dood: Flash heeft de geest gegeven eind 2020 en alle internetbrowsers en besturingssystemen ruimen de laatste restjes op. Microsoft heeft al het nodige gedaan voor Windows en Edge, nu is Google aan de buurt met Chrome.

In de nieuwste versie die nu beschikbaar is, Google Chrome 88, bevat geen Flash-ondersteuning. Je kan Flash-compatibele websites niet meer apart laden, omdat de plug-in er niet meer in zit. Adobe heeft begin dit jaar nog een allerlaatste update uitgerold en vanaf 12 januari wordt Flash-content actief geblokkeerd. Het einde van een tijdperk.

Google Chrome 88 sluit ook het hoofdstuk van FTP-links af. Twee versies geleden werd de blokkering enkel doorgevoerd bij bèta-gebruikers terwijl bij de vorige versie ongeveer de helft van de gebruikers geen FTP-links meer kon openen. Wie dat wou, kon echter wel de optie activeren om ze toch te activeren via het flags instellingenmenu. Vanaf Google Chrome 88 is het officieel voorbij en werken FTP-links niet langer.

Onveilige downloads worden voortaan ook altijd geblokkeerd. Het gaat dan voornamelijk om HTTPS-websites die voor een download doorlinken naar een onbeveiligde HTTP-website. Deze ‘mixed’ opdrachten zijn volgens Google onveilig en worden vanaf nu in Chrome 88 op elk bestandstype geblokkeerd.

lees ook

Google Chrome slokt 70 procent van de browsermarkt op

Verder voert Google nog een aantal optimalisaties toe waaronder het beperken van JavaScript op tabbladen in de achtergrond om het CPU- en RAM-gebruik te beperken. Ondersteuning voor het oude DTLS 1.0-protocol verdwijnt en sommige gebruikers krijgen een nieuwe user interface te zien wanneer een website toestemming vraagt voor bijvoorbeeld je webcamera of microfoon. Je kan nu ook doorheen alle open tabbladen zoeken in Google Chrome 88. Tot slot krijgt de enterpriseversie de functie dat individuele woorden die je in de adresbalk intypt niet langer standaard als intranetlocatie worden aanzien.

Iedereen ontvangt automatisch de nieuwste update van Google Chrome. Om na te gaan welke versie jij hebt, klik je op de drie streepjes rechts bovenaan en kies je Help en daarna Over Google Chrome.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home