Microsoft stopt Flash-ondersteuning eind 2020, behalve voor bedrijven

adobe flash

Flash wordt vanaf 31 december 2020 uitgeschakeld in Edge en Internet Explorer. Zakelijke Flash-toepassingen moeten vanaf 2021 een externe plug-in downloaden die beschikbaar wordt gesteld door Adobe in samenwerking met Harman.

In 2017 heeft Adobe aangekondigd dat Flash in 2020 definitief naar de eeuwige jachtvelden wordt gestuurd. Vanaf 31 december 2020 wordt de plug-in niet meer ondersteunt door Adobe. Er komen geen security-updates meer en je kan de tool ook niet meer downloaden. HTML5, WebGL en WebAssembly zijn al jaren veel betere en vooral veiligere alternatieven die door elke browser worden ondersteund.

Microsoft gebruikt die deadline om Flash te verwijderen uit Edge en Internet Explorer 11. Google hanteert dezelfde deadline met Chrome en ook het Chromium Project stopt met Flash vanaf 31 december 2020. Andere webbrowsers zoals Safari of Firefox volgen dezelfde stappen. In 2018 gebruikte nog maar vijf procent van de websites Flash. Vandaag is dat volgens Forbes amper 2,6 procent.

Flash plug-in voor bedrijven

Wie vandaag een Flash-webapplicatie bezoekt, krijgt de melding in elke internetbrowser dat Flash standaard is uitgeschakeld. Je kan nu nog wel kiezen om manueel Flash in te schakelen om de pagina te laden. Die optie vervalt vanaf 2021. Microsoft pusht begin 2021 ook een Windows-update om Adobe Flash Player helemaal van elke Windows-pc te verwijderen. Eens de update is geïnstalleerd, kan die niet meer worden teruggedraaid. De update is optioneel begin 2021. Tegen de zomer van 2021 wordt de update verplicht naar elke Windows 10-versie gestuurd.

Microsoft stelt na de algemene verbanning van Flash wel een plug-in beschikbaar voor Internet Explorer 11 en Edge (standaard en Chromium) om zakelijke softwareoplossingen te laten draaien in Flash. Belangrijke kanttekening: de plug-in wordt beschikbaar gesteld door Adobe en niet door Microsoft. Je kan vanaf 2021 niet meer bij Microsoft terecht voor ondersteuning wat betreft Flash.

Adobe laat weten dat interne zakelijke systemen die een commerciële licentie gebruiken van Flash Player, ondersteuning blijven genieten via Harman. Dit bedrijf is onderdeel van Samsung en is de officiële distributiepartner van Flash Player.

Tip: Microsoft duwt Internet Explorer 11 richting exit vanaf 2021

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home