Adobe lost allerlaatste Flash-update en zegt definitief vaarwel

We gaan je niet missen

adobe flash

Het staat al jaren in de sterren geschreven, maar Flash verlaat ons vanaf 12 januari 2021. De laatste update wordt nu door Adobe uitgerold. Bedrijven die Flash gebruiken voor zakelijke toepassingen, kunnen nog wel terecht bij Harman voor een commerciële licentie en behorende ondersteuning.

Adobe heeft de allerlaatste update uitgerold voordat het Flash met pensioen stuurt. Officiële ondersteuning van Adobe stopt op 31 december 2020 en Flash-content wordt vanaf 12 januari 2021 geblokkeerd.

In een emotioneel moment wil Adobe alle ontwikkelaars en klanten bedanken die geweldige Flash Player-content hebben gemaakt en gebruikt over de afgelopen twee decennia. In 2015 riep Adobe ontwikkelaars al op om HTML5 te omarmen en Flash stilaan uit te faseren. Twee jaar later liet de fabrikant weten dat de officiële ondersteuning stopt eind 2020.

Veiligheid eerst

Er is een goede reden om Flash niet meer te gebruiken. De plug-in wordt om de haverklap uitgebuit door hackers en zit vol met achterhaalde webtechnologie die vandaag veel beter wordt uitgevoerd door onder andere HTML5. Dat neemt niet weg dat tal van gebruikers nostalgisch zijn over Flash en zich zorgen maken over de talrijke oude Flash-content online die binnenkort niet meer zichtbaar zal zijn.

Wie na 12 januari nog Flash-toepassingen wil openen, kan een Flash plug-in downloaden voor Internet Explorer 11 en Edge (standaard en Chromium). Microsoft benadrukt wel dat de plug-in beschikbaar wordt gesteld door Adobe en dat het geen ondersteuning meer biedt vanaf 2021. De andere internetbrowsers verbannen Flash eind 2020. Nostalgische gebruikers die graag oude Flashspelletjes willen spelen of andere Flash-toepassingen, kunnen terecht bij emulator Ruffle.

lees ook

Microsoft stopt Flash-ondersteuning eind 2020, behalve voor bedrijven

Adobe laat weten dat interne zakelijke systemen die een commerciële licentie gebruiken van Flash Player, ondersteuning blijven genieten via Harman. Dit bedrijf is onderdeel van Samsung en is de officiële distributiepartner van Flash Player.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home