Geen hyperthreading voor toekomstige Lunar Lake Intel-CPU’s

Intel deelde vorige week details over zijn toekomstige line-up van laptop-CPU’s. Die Lunar Lake-processors krijgen voor het eerst in de geschiedenis van de moderne Intel-laptopprocessor geen multithreading meer.

De volgende generatie van Intel-laptopchips houdt het bij één thread per kern. Intel trekt vol en compromisloos de kaart van de efficiëntie voor Lunar Lake. Op Computex deelde het bedrijf belangrijke details over de toekomstige chip-architectuur, die Meteor Lake moet opvolgen.

Multithreading, waarbij een processorkern twee stromen van instructies gelijktijdig kan behandelen, is meer dan twintig jaar de norm geweest voor Core-chips van Intel. Dat de fabrikant die techniek nu afvoert, is erg opvallend. Met de introductie van P- en E-kernen bleef de hyperthreading-technologie (zoals Intel multithreading zelf noemt), al beperkt tot de prestatiekernen, maar binnenkort kunnen die zelfs geen twee threads meer verwerken.

Intel wil kost wat kost een efficiënte processor afleveren. Multithreading vereist meer stroom, dus sneuvelt in naam van die efficiëntie. Dat kan weinig kwaad voor wie zijn laptop voor lichte workloads gebruikt, maar zal voor de actievere multitasker vermoedelijk wel een verschil uitmaken.

Geen ambitie voor prestatie

AMD blijft multithreading bovendien wel omarmen. Intel lijkt zo geen ambitie meer te hebben om op het vlak van pure prestaties hoge ogen te gooien met Lunar Lake. Wat de voelbare impact zal zijn op een laptop met meerdere P- en E-kernen onder de motorkap, blijft echter moeilijk te voorspellen.

Bovendien voegt Intel enkele grote architecturale wijzigingen toe. Zo stopt de chipbouwer het DRAM-geheugen bij Lunar Lake op de CPU. Dat verlaagt de latency en verhoogt de prestaties vergeleken met DRAM die traditioneel via het moederbord verbonden is, al kan je het geheugen als gebruiker daardoor niet meer vervangen of upgraden. Het valt ook op dat Intel Lunar Lake zal bakken bij TSMC (3 nm voor de CPU-die).

Complexe Core Ultra

Geen multithreading, geïntegreerd geheugen, en niet gebakken in de eigen fabriek: Intel Lunar Lake belooft minstens een boeiende chip te worden. Natuurlijk pakt Intel uit met de nodige AI-TOPS op de CPU, maar dat blijft vooralsnog irrelevant voor zowat alle klassieke taken die je op je laptop uitvoert.

Intel Lunar Lake zou officieel gelanceerd worden begin september. Dat zullen ook de details over de individuele processors verschijnen. Lunar Lake-CPU’s zullen normaal gezien onder de Core Ultra-vlag leven, maar nu al is duidelijk dat een prestatievergelijking met eerdere chips, alsook met CPU’s van AMD, complex wordt.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home