Figma voert grondige make-over door

Geen Adobe, wél AI

figma

Figma gooit de gebruiksinterface van zijn designtool volledig op de schop en introduceert nieuwe AI-functionaliteiten.

Figma houdt deze week zijn jaarlijkse conferentie in San Francisco. Het evenement krijgt dit jaar een symbolische betekenis, want het is de eerste editie sinds de mislukte fusie met Adobe. Figma leek lang op weg om ingelijfd te worden door Adobe voor twintig miljard dollar, maar regulatoren zagen dat niet zitten.

lees ook

Adobe legt uit waarom Figma-deal in elkaar stortte

Figma is sindsdien niet bij de pakken blijven neerzitten: het kondigt een gloednieuwe interface aan met rondere hoeken en inklapbare panelen. Alle lay-outgerelateerde opties, inclusief breedte, hoogte en automatische lay-out, worden samengevoegd in één paneel, om het gebruikers eenvoudiger te maken de juiste instellingen te vinden.

Het is de derde grote make-over die Figma doorvoert. Figma heeft geprobeerd de juiste balans te vinden in de interface aanlokkelijker te maken voor nieuwe gebruikers en tegelijkertijd vertrouwd te blijven voor huidige gebruikers. Het nieuwe design legt ‘het fundament voor het komende decennium’, schrijft Figma in een blog.

figma nieuwe ui
Bron: Figma

Ontwerpen met AI

We zijn in 2024 en dus moet er ook over generatieve AI worden gesproken. Figma demonstreert nieuwe AI-gebaseerde functies die het maken van een design kinderspel maken. Op basis van een tekstbeschrijving kan Figma een appdesign of een webpagina ontwerpen. De focus van de AI-toevoegingen ligt op zowel ervaren als nieuwe gebruikers op weg helpen met het bedenken en uitvoeren van creatieve ontwerpideeën.

Figma verzekert dat het zijn AI-modellen niet traint op het werk van gebruikers. Die toevoeging is niet onbelangrijk. Adobe belandde in een rel met zijn klanten na aangepaste gebruiksvoorwaarden, die insinueerden dat het bedrijf zich toegang eindigde tot het werk van gebruikers.

Verder komt Figma ook op de proppen met een alternatief voor PowerPoint en Google Slides voor het maken van slides. Die krijgt de zeer originele naam Figma Slides. Het vernieuwde design en de aangekondigde functies met en zonder AI zijn vanaf woensdag beschikbaar voor bètatesters.

figma slides
Figma Slides. Bron: Figma

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home