Een specifieke wifinaam kan iPhone compleet uitschakelen

iphone ios 14

Een beveiligingsonderzoeker heeft ontdekt dat een specifieke netwerknaam een bug veroorzaakt in het netwerk van iOS. Het is vervolgens onmogelijk om het toestel nog te verbinden met WiFi. De fout werkt op zowel iPhones als iPads. 

Op Twitter laat Carl Schou zien dat vanaf het moment dat hij verbinding maakt met een wifinetwerk genaamd ‘%p%s%s%s%s%n’ de wififunctie op de iPhone volledig wegvalt. Ook netwerkfuncties zoals AirDrop werken niet meer. Het probleem blijft ook na het rebooten van het apparaat aanhouden. 

De boosaardige netwerknaam is gelukkig zo specifiek dat de gemiddelde iOS-gebruiker hem niet per ongeluk zal instellen als naam voor zijn wifinetwerk. Wel kan het gebeuren dat grappenmakers openbare wifi-netwerken gaan opzetten met de netwerknaam om de wifi om mensen te plagen. Daarom is het slim om goed uit te kijken voor wifinetwerken met meerdere procenttekens in de naam. 

Hoe kom je erop?

Schou laat niet in details weten hoe hij de bug ontdekte. Wel zit er een opvallend patroon in de netwerknaam die de bug veroorzaakt. 

Het ‘%’-teken wordt in veel programmeertalen gebruikt om variabelen aan te duiden in een output string. In C betekent ‘%n’ dat het aantal karakters in de format string op te slaan als variabele. Het wifi-subsysteem speelt de wifinetwerknaam waarschijnlijk door naar een interne bibliotheek waar de code wordt verwerkt. Dit zorgt vervolgens voor een buffer overflow, waardoor iOS het proces stopzet. In de praktijk wordt dan wifi uitgeschakeld voor de gebruiker. 

Zo los je de bug op

Als je per ongeluk toch slachtoffer wordt van de bug, hoef je gelukkig niet bang te zijn dat je iPhone nooit meer met het internet kan verbinden. Er is namelijk een oplossing voor de bug. 

Door al je netwerkinstellingen te resetten, kun je weer met een frisse start beginnen en gewoon weer verbinden met het internet. Dat doe je door in Instellingen te gaan naar Algemeen -> Stel opnieuw in -> Herstel alle instellingen. Op deze manier herstel je alle opgeslagen wifinetwerken op de iPhone en ook andere instellingen, zoals VPN-toegang. Je verwijdert zo het kwaadaardige netwerk uit het geheugen en kunt vervolgens gewoon weer inloggen via je vertrouwde wifi.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home