Desktop blijft de belangrijkste computer in Belgische bedrijven

De desktop is nog steeds koning in België wat zakelijke eindgebruikerssystemen betreft. De laptop is wel aan een opmars bezig, terwijl het aantal tablets op de werkvloer afneemt. Dat blijkt uit een marktanalyse van Computer Profile.

Computer Profile bevroeg voor zijn analyse 4.858 Belgische bedrijven met meer dam 50 werknemers. Van het totale aantal computersystemen bij eindgebruikers in de zakelijke markt, neemt de desktop 57,1 procent in. Desktops zijn daarmee nog steeds de belangrijkste computers bij zakelijke eindgebruikers

Het aandeel desktopsystemen zit sinds 2010 wel in een dalende lijn. Toch maakt nog steeds zo’n 92 procent van de bedrijven er gebruik van. Daarbij zijn wel wat verschillen per sector. Terwijl desktops in de manufacturing sector nog in 95 procent van de bedrijven worden ingezet, is dat voor ICT & Utilities al teruggezakt naar 77 procent.

Evenredig met de daling van desktopsystemen, nemen laptops toe aan belang. Vandaag nemen ze een derde van de markt in (34%) en worden ze eveneens gebruikt in 92 procent van de bedrijven. Het aandeel thin clients is met 7 procent nog erg klein. Ze konen voor in ongeveer een kwart (23%) van de organisaties.

 

Computer Profile - End user hardware development 2011 - 2018

 

HP en Dell

De belangrijkste leveranciers van eindgebruikersystemen in de Belgische zakelijke markt, zijn HP en Dell. Zowel voor desktops (37,9% en 36,7%), laptops (40,7% en 37,4%) en thin clients (35,1% en 35,1%) nemen ze respectievelijk de eerste en tweede plaats in beslag.

Bij de desktops volgt Priminfo op de derde plaats met een aandeel van 11,5 procent. Het bedrijf uit Namen bouwt zijn eigen computersystemen en is hofleverancier voor verschillende federale overheidsdiensten. In de overheidssector staat het dan ook op nummer één met een marktaandeel van 32,2 procent.

Lenovo staat op nummer drie bij de zakelijke laptops en heeft een marktaandeel van 15,4 procent. Terwijl het aantal laptops op de bedrijfsvloer toeneemt, ziet alleen Fujitsu zijn aandeel slinken: van 4,9 procent in 2011 naar 2,7 procent in 2018.

Op de markt van thin clients worden HP en Dell gevolgd door IGEL, dat een marktaandeel heeft van 18 procent.

Tablets

Computer Profile stelt vast dat ook het aantal zakelijke tablets een dalende trend kent. Het aandeel zakte weg van 29 procent in 2016 naar 22 procent in 2018. Apple is hier de absolute koploper met een marktaandeel van 66,1 procent voor de iPad.

Samsung (14,4%) en Microsoft (6,4%) volgen op een verre tweede en derde plaats. Alleen in de gezondheidssector neemt Samsung de bovenhand. Bijna de helft van de organisaties (49%) verkiest hier de Zuid-Koreaanse fabrikant.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home