Windows-update activeert onbedoeld BitLocker-herstelscherm

bitlocker windows

De Crowdstrike-storm is nog maar net gaan liggen of het volgende probleem doemt op in Windows. Dit keer is het BitLocker dat vreemde sprongen maakt.

De laatste Windows-beveiligingsupdate uitgerold op 9 juli kan ervoor zorgen dat je pc na het heropstarten naar het BitLocker-herstelscherm wordt gestuurd. Dat gebeurt normaal gezien alleen maar als Windows verdachte activiteit opmerkt of er iets zou veranderen aan de TPM-chip en andere beveiligingshardware, maar niet bij een doordeweekse beveiligingsupdate. Maar het is zeker ook niet de eerste keer dat dit voorkomt.

Microsoft heeft de bug toegevoegd aan de lijst van gekende Windows-problemen en zegt dat dit enkel kan voorvallen als apparaatversleuteling je hebt ingeschakeld. Is de functie ingeschakeld, kan het wel vele Windows-versies treffen. BitLocker is aanwezig op alle nog ondersteunde versies van Windows 11, Windows 10 en Windows Server.  

Bitlocker-sleutel

Dit probleem is zeker niet onoverkomelijk. Als je je BitLocker-sleutel bij de hand hebt, dien je deze gewoon in te geven en je pc start weer op zoals gewoonlijk. Een Bitlocker-sleutel is een unieke code die bestaat uit 48 tekens en dient ter beveiliging van het apparaat.

Het wordt een beetje complexer als je die niet uit je hoofd kent. In dat geval moet je gaan zoeken in je Microsoft-account onder het menu Apparaten. Voor zakelijke apparaten is de code ook bereikbaar via een Azure Active Directory account of de systeemadministrator.

Moeilijke week voor Windows

De timing voor deze bug kon dan weer niet slechter. Microsoft werd vorige mee de dieperik in gesleurd door de massale Crowdstrike-crash. Een foutgelopen software-update legde 8,5 miljoen Windows-apparaten wereldwijd lam, met een zelden geziene chaos als gevolg. Een blauw scherm is wellicht het laatste dat Windows-gebruikers nu te zien willen krijgen.

lees ook

Crowdstrike verklaart wat massale Windows-crash veroorzaakte

BitLocker wordt maar door een beperkt percentage Windows-gebruikers ook effectief gebruikt omdat je zelf moet aanzetten. De impact van de bug zal dus relatief beperkt blijven. Microsoft wil wel dat Windows-gebruikers BitLocker aanzetten. Vanaf Windows 24H2 zal BitLocker waarschijnlijk standaard ingeschakeld worden.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home