Arm introduceert Cortex-A925: nieuwe processorkern voor mobiel

arm

Arm introduceert een nieuw referentie-ontwerp voor een krachtige mobiele rekenkern: de Cortex-A925. Dat ontwerp zullen fabrikanten zoals MediaTek gebruiken om hun chips te ontwikkelen. De ARM-specialist toont ook een nieuwe GPU.

Arm laat een nieuw ontwerp voor high end-CPU-kern op de wereld los en lanceert eveneens een nieuw GPU-design. De ontwerpen van Arm worden traditioneel als blauwdruk gebruikt door fabrikanten van ARM-processors, zoals MediaTek, Samsung en Google. De nieuwe ontwerpen zullen dus verschijnen in de mobiele CPU’s van morgen.

CPU’s

Eerst en vooral is er de Arm Cortex-X925-processorkern. Die chip zou 36 procent krachtiger zijn in piekprestaties op een enkele kern. Ook de AI-prestaties gaan erop vooruit en wel met 46 procent. De processors hebben tot drie MB L2-cache per kern. Het design is gericht om een 3 nm-bakproces. Deze CPU-kern is ontworpen voor topprestaties.

lees ook

ARM, x86 en RISC-V: het verschil uitgelegd

Arm lanceert gelijktijdig kleine broer Cortex X-A725. Die moet iets efficiënter zijn. De Cortex-A520 is tot slot een zuinig instapmodel. In de praktijk zullen CPU-designers prestatie- en efficiëntie-kernen naar believen combineren op hun designs. Arm stelt dat het met deze nieuwe chips mogelijk is om tot veertien kernen op één chip te proppen.

GPU’s

Daarnaast deelt Arm een nieuw GPU-ontwerp: de Immortalis-G925. Die grafische component moet 37 procent krachtiger zijn dan zijn voorganger voor wie graag spellen speelt, en 34 procent krachtiger voor AI-workloads. Arm heeft verschillende verbeteringen aangebracht in de architectuur van de GPU, die ook geoptimaliseerd is voor een 3 nm-proces.

Naast de Immortalis-GPU lanceert Arm ook een Mali-G725 en een Mali-G625: twee instapvriendelijkere designs. CPU-fabrikanten kunnen de blauwdrukken van de CPU’s en GPU’s combineren tot een eigen SoC om smartphones aan te drijven, al dan niet voorzien van eigen innovaties.

Niet alle ARM-chips zijn gebaseerd op de blauwdrukken van Arm, al dienen ze vaak wel als basis. Zo bouwt Qualcomm zijn eigen Kryo-kernen, maar zijn die wel afgeleid van de ontwerpen van Arm. Voor zijn laptops gebruikt Apple zelf ontwikkelde M-kernen, die wel compatibel zijn met de bredere ARM-architectuur.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home