Mac Studio én Mac Pro met M2 Ultra aan boord: pro’s krijgen power

Apple Mac Pro

De krachtigste Apple-chip tot nu toe, de M2 Ultra, is verkrijgbaar voor de Mac Studio én voor het eerst in de Mac Pro.

In het eerste kwartier van Apples keynote op WWDC 2023 lanceerde Apple naast de 15 inch MacBook Air ook twee nieuwe pro-modellen met de fonkelnieuwe M2 Ultra-chip aan boord. De Mac Studio krijgt de nieuwe chip, maar ook de Mac Pro. Die laatste is een verrassing, aangezien dat nog het enige toestel was binnen de Mac line-up met een Intel-chip. Nu is de volledige omschakeling naar eigen Apple-chips compleet.

Apple M2 Ultra

Het hart van de nieuwe professionele topmodellen is de Apple M2 Ultra met 24 CPU-kernen en tot 76 GPU-kernen. Hiermee presteert de chip gemiddeld 30 procent sneller dan zijn voorganger, de M1 Ultra.

De belangrijkste boost zit hem in het universele geheugen: 192 GB, wat de helft meer is dan in de M1 Ultra. Met een geheugenbandbreedte van 800 GB/s is dit een werkpaard waar menig videobewerker of ontwikkelaar met ML-workloads zijn lusten kan botvieren.

Apple Mac Studio

Volgens Apple kan de nieuwe chip Octane 3D rendering tot drie keer sneller gaat dan de vorige Ultra-chip. In DaVinci Resolve zou er een boost tot 50 procent in videoverwerkingssnelheid.

De Apple M2 Ultra ondersteunt tot zes Pro Display XDR-schermen, Wifi 6E en Bluetooth 5.3

Apple Mac Studio

De Apple Mac Studio die begin vorig jaar het levenslicht zag, krijgt een upgrade in de vorm van twee M2 chips: M2 Max en M2 Ultra. Verder zit er achteraan nu wel HDMI v2.1, wat ondersteuning biedt voor 8K-schermresolutie tot 240 Hz.

Apple Mac Studio

Achteraan is er ruimte voor vier USB-C-poorten (Thunderbolt 4), een 10 Gb ethernetpoort, HDMI (v2.1) en twee USB-A-aansluitingen. Vooraan zijn er nog twee USB-C-poorten en een SD-kaartslot.

Hoe de eerste Mac Studio vorig jaar werd onthaald, lees je hier.

Apple Mac Pro

De grote verrassing binnen het Mac-gamma komt van de Mac Pro. Tot nu toe was dat het enige toestel binnen de line-up waar je nog met een Intel-chip terecht kon. Niet meer, want de nieuwe versie van de Apple Mac Pro wordt voortaan standaard geleverd met een M2 Ultra-chip.

Uniek aan deze machine is dat er binnenin ruimte is voor zes PCI Express 4.0-sloten zodat professionals verschillende accelerator-kaarten kunnen aansluiten zoals bijvoorbeeld digital signal processing (DSP), serial digital interface (SDI) I/O-kaarten of extra netwerk- of opslagopties.

Aan connectiviteit geen gebrek met achteraan 6x USB-C (Thunderbolt 4), 2x HDMI (v2.1), 2x USB-A, 2x 10Gb ethernet en een hoofdtelefoonaansluiting. Bovenaan voor snelle toegang vind je 2x USB-C en 1x USB-A. Net zoals de Intel-variant is ook deze Mac Pro beschikbaar als rack-model.

Prijs en beschikbaarheid

De Mac Studio met de nieuwe M2-chips is vanaf vandaag verkrijgbaar en wordt op 13 juni uitgeleverd. Prijzen starten vanaf 2.429 euro voor het basismodel met een M2 Max (12-core CPU, 30-core GPU) aan boord. De M2 Ultra-variant start vanaf 4.849 euro.

Elke Apple Mac Pro wordt enkel geleverd met een high-end M2 Ultra-chip en start vanaf 8.399 euro met de 60-core GPU en 24-core CPU. Wie maximale prestaties wil, kan de variant kiezen met een 76-core GPU die 1.150 euro meer kost. De duurste versie met 192 GB geheugen, 8 TB SSD en wieltjes (optie van 500 euro) kijkt naar een hallucinant bedrag van 14.419 euro.

Alle bovenstaande prijzen zijn inclusief btw.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home