Apple lanceert MacOS Catalina met exclusieve security-updates

macos catalina

Apple heeft macOS 10.15, ook bekend als Catalina, officieel vrijgegeven. Het nieuwe OS kruipt dichter naar de iPad toe, neemt afscheid van iTunes en bevat patches voor zestien beveiligingsgaten, die voorlopig alleen in deze nieuwste versie worden aangeboden.

MacOS Catalina werd voor de zomer voorgesteld, tijdens Apples ontwikkelaarsconferentie WWDC, met aansluitend een eerste preview voor ontwikkelaars, die wat later werd gevolgd door een publieke béta waar iedereen op kon intekenen. Maandag is de update officieel beschikbaar gemaakt.

Eén van de grote toevoegingen in Catalina is ondersteuning voor iPad-apps, dankzij Project Catalyst. Ontwikkelaars kunnen hun iPad-apps eenvoudig hercompileren voor macOS Catalina, zonder dat de app daarvoor opnieuw moet worden geschreven. Voorlopig heeft alleen Apple reeds enkele van zijn applicaties op deze manier naar de desktop gemigreerd en is het nog wachten op de eerste apps van externe ontwikkelaars.

Sidecar

Een andere belangrijke nieuwe functie is Sidecar, waarmee je een iPad als tweede scherm kan gebruiken voor je Mac. Er zit wel een addertje onder het gras, zo blijkt uit documentatie van Apple. Sidecar werkt alleen op Macs met een Intel Skylake-processor of nieuwer. Dan kijk je naar de Macbooks van 2016 of later, Macbook Airs van 2018 of late en Macbook Pro’s van 2016 of later. Ofwel, zoals The Verge opmerkt: alleen laptops met het slecht functionerende butterfly-toetsenbord kunnen Sidecar gebruiken.

Sidecar werkt verder ook met Mac mini’s van 2018 of later, iMacs van eind 2015 of later, iMac Pro’s en de aankomende nieuwe Mac Pro. Aan iPad-zijde heb je eveneens een relatief nieuw apparaat nodig, met ondersteuning voor Apple Pencil: Alle iPad Pro’s, zesde generatie of nieuwere iPad, vijfde generatie iPad mini en derde generatie iPad Air zijn compatibel, op voorwaarde dat ze op iPadOS 13 draaien.

Vaarwel iTunes

Naast toevoegingen, worden in macOS Catalina ook zaken geschrapt. Het meest opvallende is het afscheid van iTunes, na bijna twintig jaar dienst. De functies van iTunes worden in Catalina uitgesplitst naar de Music-, TV- en Podcasts-apps, waardoor het programma zijn bestaansrecht verliest. Tenminste toch op macOS, de Windows-versie zou naar verluidt voorlopig blijven bestaan.

Opnieuw is er evenwel een addertje, al zal maar een niche van gebruikers er echt last van ondervinden. Samen met het verdwijnen van iTunes, verliezen gebruikers ook XML-ondersteuning. Dat is een populaire functie bij DJ’s om nummers uit hun bibliotheek in playlists te sorteren en via XML met andere applicaties, zoals Traktor, te delen. Die verbinding gaat in macOS Catalina verloren.

Exclusieve beveiligingsupdates

Het verdwijnen van iTunes kan voor sommige gebruikers een reden zijn om nog niet te upgraden, maar dan grijpen ze ook naast meer dan een dozijn beveiligingsupdates die Apple in macOS Catalina doorvoert.

In totaal worden zestien kwetsbaarheden aangepakt, maar voorlopig dus alleen in de nieuwste versie van het besturingssysteem. Daarbij zitten onder meer twee kritieke lekken in de macOS-kernel, waardoor een applicatie willekeurige code met kernelrechten kan uitvoeren. Gelijkaardige kwetsbaarheden werden ook aangetroffen in firmware voor AMD en Intel Graphics Driver, en met de update verholpen.

Een andere opmerkelijke bug, die eerder deze maand aan het licht werd gebracht, stelt een aanvaller in staat om bepaalde gegevens te exfiltreren uit versleutelde pdf-bestanden.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home