Apple lanceert Apple Intelligence in groot inhaalmanoeuvre

Apple beseft dat het AI niet meer kan negeren, en introduceert op WWDC Apple Intelligence: een suite van AI-functies voor zijn telefoons en computers die functionaliteit bevat die sterk lijkt op wat concurrenten eerder al lanceerden, maar netter geïntegreerd zit.

Anderhalf jaar na de lancering van ChatGPT concludeert Apple dat het niet kan achterblijven. Op WWDC 2024 introduceert de telefoon- en computerspecialist Apple Intelligence. Dat is een suite van AI-oplossingen voor iPhone, Mac en iPad. De nieuwigheden liggen in lijn met de functies die Google en Microsoft het afgelopen jaar lanceerden. Je hebt wel een modern toestel van Apple nodig om ermee aan de slag te gaan.

Uitstekende integratie

Niets dat Apple aankondigt in Apple Intelligence is nieuw, maar zowat alles is beter geïntegreerd dan implementaties die vandaag bestaan. De slimme capaciteiten van Apple werken over het hele Apple-ecosysteem, en zijn zich bewust van de persoonlijke context van de gebruiker (op basis van mails, de agenda, contacten, berichten…).

Om te beginnen kan je (in het Engels) met je iPhone praten, met vragen die over verschillende toepassingen heen een impact hebben. Apple geeft enkele voorbeelden: ‘Toon de bestanden die Joz met me gedeeld heeft vorige week’, of ‘Speel de podcast af die mijn vrouw me pas gestuurd heeft’.

Dergelijke spraakcommando’s vereisen een diep begrip van de vraag en de relevante applicaties die erachter zitten. Ze tonen aan hoe Apple Intelligence ingebakken zit in iPhone zelf, en niet gewoon een losse app er bovenop is. Verder helpt de AI-functionaliteit om het OS te verbeteren. Zo kan Apple zien welke notificaties prioritair zijn, naar analogie met wat je al enkele jaren in Android vindt.

Beeldengeneratie zonder prompts

Apple introduceert ook beeldengeneratie, rechtstreeks in applicaties en opnieuw met begrip van context. Zo kan je een cartoon van een jarig contact genereren om als verjaardagskaartje te sturen. Je kan ook emoji’s op maat genereren. Die functie schuilt onder de huiveringwekkende naam Genmoji.

Een leuk beeld vereist een goede prompt en Apple neemt die uitdaging uit handen van gebruikers. Je kan in een Image Playground componenten zoals locaties, items en personages selecteren, waarna Apple Intelligence op basis daarvan enkele prenten genereert.

Apple gebruikt de nieuwe GenAI-capaciteiten ook om je te helpen bij het schrijven. Je kan mails herschrijven, samenvatten of corrigeren met de hulp van AI, naar analogie met wat Google en Microsoft eerder al introduceerde. Apple voegt nog een handig detail toe: in de mail-app zal Apple Intelligence onder het onderwerp niet de eerste zin van een mail tonen, maar wel een korte inhoudelijke samenvatting.

ChatGPT

Apple sloot verder een deal met ChatGPT voor de integratie van de chatbot in iOS, macOS en iPadOS. GPT-4o wordt een soort tweedelijnshulp voor Siri, waarbij Siri beroep doet op ChatGPT om vragen op te lossen waarvoor het zelf geen antwoord weet.

Dat gebeurt alleen met jouw uitdrukkelijke toestemming, aangezien Apple er prat op gaat geen consumentendata te gebruiken of te delen. Apple Intelligence zal AI-gerelateerde vragen op je toestel oplossen als dat kan, of in de cloud als dat moet. In dat laatste geval moeten je prompt en relevante data naar de cloud voor verwerking, maar Apple hamert erop dat die verwerking privaat gebeurt en geen data worden bijgehouden.

In de herfst en niet voor iedereen

De nieuwigheden die Apple op WWDC 2024 aankondigt, zijn niet voor meteen. Het bedrijf rolt ze uit vanaf de herfst voor iOS 18, iPadOS 18 en MacOS Sequoia, zolang de onderliggende hardware een iPhone 15 Pro (Max) is, of een iPad of Mac met een Apple M1 of recenter. Ook moet de taal van het systeem in het Engels ingesteld staan. De functionaliteit is wel gratis beschikbaar voor wie de juiste hard- en software heeft.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home