Google stopt Gemini (en nog meer AI) in Chromebook Plus

help me write chromebook plus
Bron: Google

Chromebook Plus-toestellen mogen zich aan een grote AI-update verwachten. Google voorziet de devices van Gemini en handige schrijf- en beeldfuncties.

Wanneer Google iets aan te kondigen heeft, kan je er gif op innemen dat de naam Gemini wel ergens zal vallen. Zo geschiedde ook vandaag: Google stopt Gemini in de Chromebook Plus-apparaten. Chromebook Plus is een elitelabel voor Chromebooks dat Google vorig jaar lanceerde en waar een select clubje apparaten van Acer, Asus, HP en Lenovo aan voldoen.

Gemini zal als een afzonderlijke applicatie vanuit het startscherm over je schouder meekijken. Heb je nood aan een kunstmatig klankbord, dan kan je Gemini oproepen met een simpele klik op het appicoontje. Die gebruikservaring is zeer gelijkaardig aan de Copilot-app in Windows, al zal Google enige vergelijking met de grote rivaal verafschuwen.

Meer AI, meer vreugde

Daar blijft het niet bij. Google brengt ook drie AI-features naar Chromebook Plus. Het gaat om de volgende toepassingen:

  • Help me write: AI-gebaseerde suggesties om teksten te (her)schrijven. Binnenkort breidt Google dit uit met een Help me read-functie die lange teksten voor je samenvat.
  • AI-wallpapers en achtergronden voor videomeetings: ontwerp je eigen, unieke achtergrond op basis van een korte tekstbeschrijving.
  • Magic Editor: beeldbewerkfunctie voor Google Foto’s om objecten te verplaatsen, vergroten of verwijderen uit een foto.

Deze functies zijn niet nieuw en zijn vandaag al beschikbaar op een handvol Android-apparaten (zoals de Pixel 8- en de Samsung Galaxy S24-toestellen) en/of Google-applicaties. Nu komen ze dus ook naar ChromeOS, maar dan wel exclusief voor Chromebook Plus-apparaten.

Wie nu een Chromebook Plus-laptop koopt, krijgt er twaalf maanden Google One AI bovenop, dat onder meer toegang geeft tot Gemini Ultra. Na de testperiode kost Google One AI 20 dollar per maand.

lees ook

AI voor smartphones van Google draait dan toch op alle AI-smartphones van Google

Eigenaars van een ‘gewone’ Chromebook lopen dus alle AI-nieuwigheden mis, maar ook voor hen heeft Google wat nieuws in de aanbieding. Chromebooks en Android-telefoons kunnen vanaf nu wifi-gegevens uitwisselen via een QR-code en schermopnamen kunnen als een GIF-bestand opgeslagen worden.

Latere ChromeOS-updates zullen onder meer actieve Chrome-tabbladen overzetten tussen je smartphone en laptop, alsook een focusmodus en gebarencontrole toevoegen. Aangezien Google de gewoonte heeft om maandelijks een nieuwe softwareversie uit te rollen, zullen al deze functie normaal gezien spoedig naar je Chromebook komen

google ai wallpaper
Ontwerp je eigen wallpaper. Bron: Google

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home