Apple laat iPhone-gebruikers zelf bepalen of ze iOS 15 update willen installeren

iOS 15

iPhone iPad-gebruikers mogen straks zelf gaan bepalen of ze de nieuwe iOS 15 of iPadOS 15 update willen installeren op hun toestel. Wanneer ze ervoor kiezen om de nieuwste versie van iOS niet te installeren, blijven ze beveiligingsupdates krijgen voor hun huidige versie. 

Vanaf de uitrol van iOS 15, krijgen gebruikers de keuze tussen twee software-updates in hun Instellingen-app. Ze kunnen kiezen om meteen te updaten naar de nieuwste versie van iOS 15, zodat ze de nieuwste functies krijgen. Ook kunnen ze iOS 14 blijven gebruiken en nog altijd belangrijke beveiligingsupdates krijgen. 

De keuzemogelijkheid geldt alleen voor iPhones en iPads. Mensen met een Apple Watch zijn nog altijd verplicht om deze te upgraden naar watchOS 8, aangezien Apple nergens aangeeft dat ze de mogelijkheid krijgen om watchOS 7 te blijven gebruiken. 

Nog veel vragen

Het is nog de vraag hoe de keuze er precies uit gaat zien wanneer iOS 15 wordt uitgerold. Kunnen gebruikers simpelweg kiezen tussen twee verschillende updates of gaat Apple de keuze verstoppen in de instellingen, zodat de meeste iPhone-gebruikers hem over het hoofd zien? 

Ook is het nog onbekend hoe lang Apple beveiligingsupdates blijft uitbrengen voor iOS 14. Het kan zijn dat de optie geldt gedurende de lifecycle van iOS 15, waarna iPhone gebruikers alsnog hun toestel moeten updaten. Ook kan het zijn dat Apple de updates gedurende een beperkte periode gaat aanbieden. 

Op dit moment is het vanwege veiligheidsredenen niet mogelijk om na een update terug te gaan naar een oudere versie. Nu Apple ook na de uitrol van iOS de oudere versie blijft ondersteunen, moet het in theorie geen al te grote beveiligingsrisico’s opleveren om terug te gaan naar een oudere versie van het besturingssysteem. Het is nog de vraag of ik dit ook daadwerkelijk mogelijk wordt. 

Uitkomst voor oudere toestellen

Hoewel er nog veel onduidelijkheid is, is het goed dat Apple zijn gebruikers de keuze geeft tussen updaten naar een nieuwe versie of verdergaan met hun huidige versie. De optie is vooral interessant voor mensen die een wat oudere iPhone of iPad hebben. Updaten naar een geheel nieuwe software, kan prestatieproblemen opleveren. Door de huidige versie te blijven gebruiken, kunnen ze langer gebruik blijven maken van hun toestel.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home