AMD lanceert concurrent voor mobiele Nvidia RTX 4080: Radeon RX 7900M

amd

AMD lanceert de Radeon RX 7900M. Die mobiele GPU is in eerste instantie voor gamers bedoeld, maar toont dat de chipdesigner zijn zinnen heeft gezet op de bovenkant van het Intel-spectrum.

AMD laat de Radeon RX 7900M op de wereld los. Die laptop-GPU ziet het levenslicht in een Alienware-laptop van Dell, wat meteen aantoont dat de belangrijkste doelgroep op dit moment gamers is, en niet professionals. De GPU valt evenwel op omwille van zijn ambitie en opbouw.

Chiplets

De AMD Radeon RX 7900M is gebouwd op de RDNA3-architectuur en is een vervolg op de RX 7900 XTX die het bedrijf vorig jaar al lanceerde voor de desktop. Die GPU’s waren de eerste gebouwd op de RDNA 3-architectuur met bijhorende chiplets. Chiplets zijn kleine modulaire componenten op een microchip, die het geheel eenvoudiger en schaalbaar maken. AMD maakt z’n CPU’s sinds de introductie van Zen met chiplets, wat een belangrijke factor is voor het succes ervan.

Ook deze AMD Radeon RX 7900M bestaat dus uit chiplets. Het ding is gebouwd voor de laptop, en is dus weinig verrassend iets minder krachtig. Zo krijg je maar 72 CU’s (Compute Units) op de mobiele GPU, vergeleken met 96 CU’s op de RX 7900 XTX. Ook de kloksnelheid gaat omlaag met 1,825 GHz in de plaats van 2,3 GHz. Verder krijg je 16 GB GDDR6-geheugen.

Concurrent voor Nvidia

AMD ziet de chip als een concurrent voor de Nvidia RTX 4080 met 12 GB geheugen. Wat spellen betreft, zou AMD’s GPU in de meeste (maar niet alle) gevallen beter presteren. Daarvoor verwijst AMD naar benchmarks van moderne spellen op een 1440p-resolutie.

De chip toont aan dat AMD ook met Nvidia wil concurreren aan de bovenkant van het segment, al blaast het bedrijf niemand weg met de nieuwe GPU. De chip is desalniettemin een welgekomen toevoeging aan een line-up die er eigenlijk al een jaar op zit te wachten.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home