AMD lanceert RDNA 3-architectuur voor GPU’s met efficiënte chiplets

AMD introduceert zijn eerste GPU gebaseerd op de RDNA 3-architectuur. Die maakt gebruik van chiplets, wat het productieproces vereenvoudigt en voor lagere prijskaartjes zorgt vergeleken met de concurrentie.

AMD lanceert de Radeon RX 7900 XTX en de Radeon RX 7900 XT. Dat zijn twee splinternieuwe GPU’s gebouwd op RDNA 3. RDNA 3 is een nieuwe GPU-architectuur die gebaseerd is op zogenaamde chiplets. AMD baseert zich daarvoor op dezelfde designprincipes als die van de Zen-architectuur.

Chiplets troef

Chiplets zijn kleine maar relatief op zichzelf staande componenten die samen deel uitmaken van een totale chip. Voor de Zen-CPU’s zijn de rekenkernen bijvoorbeeld chiplets verbonden met een speciale interconnect. Dat stelt AMD in staat om met een zelfde design processors te bouwen met een grote verscheidenheid aan rekenkernen. Zo kan AMD snel een hele line-up uitwerken.

Voor zijn nieuwe GPU’s werkt AMD dus opnieuw met chiplets. De verschillende componenten worden gebakken op TSMC’s 5 nm en 6 nm-proces, al naargelang de specifieke noden van de bouwsteen. Ook dat is een voordeel van chiplet-design. AMD claimt dat zijn nieuwe architectuur tot 54 procent efficiënter (prestaties per watt) is dan RDNA 2.

Om de chiplets te bundelen, is er net als bij de CPU’s een interconnect nodig. AMD gebruikt wat het ’s werelds snelste interconnect noemt om de chiplets en het geheugen met elkaar te linken aan snelheden tot 5,3 TB/s.

Specificaties

Voor de Radeon RX 7900-reeks voorziet AMD tot 86 nieuwe unified compute units (CU’s), AMD Infinity Cache-technologie van de tweede generatie en tot 24 GB aan GDDR6-geheugen voa een 384 bit-geheugeninterface. De raytracing-capaciteit verbetert met factor 1,8 en voor AI-gerelateerde workloads verwacht AMD 2,7 keer betere prestaties, telkens vergeleken met RDNA 2.

GPUCU’sGDDR6GHz/BoostInterfaceCacheTDP
Radeon RX 7900 XTX9624 GB2,3 / 2,5384 bit96 MB355 W
Radeon RX 7900 XT84202,0 / 2,4320 bit80300 W

De nieuwe grafische kaarten zijn in eerste instantie gericht op gamers. Vanuit een zakelijk standpunt is vooral de introductie van de chiplet-technologie voor GPU’s belangrijk, aangezien die zal doorsijpelen naar AMD’s volledige portfolio. Met adviesprijzen van 999 dollar voor topmodel Radeon RX 7900 XTX kan AMD de kaart naar de markt brengen ver onder de 1.599 dollar die Nvidia officieel vraagt. Zelfs wanneer Nvidia de snelste zou blijken, lijkt AMD de prijs-prestatie-trofee zo goed als zeker in handen te hebben.

AMD-voordeel

Voor de volledigheid is het nog relevant om te vermelden  dat de Radeon RX 7900 XTX en de Radeon RX 7900 XT DisplayPort 2.1 ondersteunen met UHBR 13,5, goed voor 4K/480 Hz of 8K/165 Hz. AMD Advantage is tot slot een nieuw framework voor desktops dat ervoor zorgt dat de nieuwe kaarten optimaal samenspelen met AMD’s Ryzen 7950x-processors.

De kaarten met het RDNA 3-chipletdesign zijn vanaf midden december verkrijgbaar. Een adviesprijs in euro kennen we nog niet.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home