Adobe Premier Pro, Rush en Audition komen naar Apple M1 Mac-toestellen

Alle drie ARM-compatibel in bèta

adobe premiere pro

Adobe heeft bèta-versies van de populaire video- en audiosoftware beschikbaar gesteld die native op nieuwe Apple M1 chipset draaien. De bèta-software betere prestaties op Apple M1-compatibele Mac-toestellen omdat ze optimaal gebruik maken van de nieuwe chipset.

De Apple M1-versie van Premier Pro (bèta) bevat essentiële editing-functies en ondersteunt standaard gebruikte codecs waaronder H.264, HEVC en ProRes.

Premiere Rush (bèta) ondersteunt H.264 video en bevat eveneens de essentiële editing-functionaliteit, maar voegt ook de mogelijkheid toe om titels en audio uit de Rush-bibliotheek te importeren. Gebruikers kunnen projecten lokaal aanmaken en exporteren op Apple M1-compatibele Mac-toestellen.

Adobe mikt op de eerste jaarhelft van 2021 om een finale stabiele versie van de drie software suites beschikbaar te stellen. Meestal raden we een bètaversie af voor dagelijks werk, maar in dit geval loont het wel voor professionals die een Apple M1-compatibel toestel hebben om de software te testen gezien de prestatiewinst.

Apple benadrukt wel dat externe integraties, zoals bijvoorbeeld de Transmit reference monitoring hardware, plug-ins, extension panels en control surfaces, beperkt worden in de huidige bètafase.

ARM en x86

Vorige week bracht Microsoft al een compatibele Office-versie voor Mac-toestellen met een Apple M1-chip aan boord. De nieuwe Apple MacBook Air, 13-inch MacBook Pro en Mac Mini maken gebruik van een fonkelnieuwe ARM-chip uit eigen stal, vergelijkbaar met de chip die je al jaren in de iPad en iPhone terugvindt. De ARM-architectuur biedt heel wat potentieel, maar vandaag is alle desktopsoftware geschreven voor de x86-architectuur die Intel pionierde eind jaren ’70.

lees ook

Arm en Nvidia: de chipwereld zal nooit meer dezelfde zijn

Apple voorziet wel een ingebouwde vertaler onder de noemer Rosetta 2 die x86-applicaties automatisch omzet naar een ARM-versie, maar bij zo’n vertaling is er altijd prestatieverlies. Een native ARM-applicatie maakt 100 procent gebruik van de nieuwe architectuur, met betere resultaten als gevolg.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home