Aantal IBM-blockchainpatenten in de VS groeit met 300 procent

patent us

IBM heeft afgelopen jaar het aantal in de VS ingediende blockchain-patenten verdrievoudigd. De computerreus is momenteel goed voor 100 actieve octrooifamilies. Volgens een dinsdag gepubliceerd onderzoeksrapport van BeinCrypto was IBM hierdoor in 2018 koploper in de aanvraag van Amerikaanse patenten. 

“In slechts een jaar tijd is het aantal IBM-blockchainpatenten met 300 procent gegroeid. Wanneer een van de grootste bedrijven ter wereld met ruim 366.000 werknemers zoveel middelen besteedt aan de ontwikkeling van een blockchain-afdeling, vertelt dit veel over het marktpotentieel”, constateert Yuval Halevi, mede-oprichter van crypto en blockchain PR-bedrijf GuerillaBuzz.

China wereldleider

Toch overtreft China momenteel IBM en de rest van de wereld voor wat betreft blockchain-patenten, aldus Coin Telegraph. Zo is Alibaba naar verluidt het leidende Chinese bedrijf in blockchain-patenten, ondanks dat slechts 25 patenten in de VS zijn ingediend, aldus Halevi.

Securities Daily beweert dat het aantal patent-aanvragen van Alibaba afgelopen mei maar liefst 262 stuks bedroeg. Iets wat China meteen ook wereldleider in blockchain-gerelateerde patentaanvragen zou maken. Tussen 2013 en 2018 zouden er in China in totaal 4.435 patenten zijn aangevraagd, terwijl er in dezelfde periode in de VS in totaal 1.833 werden ingediend.

Een andere studie van het Zwitserse federale instituut voor intellectuele eigendom en Withers & Rogers LLP suggereert echter iets anders. Er zouden tussen 2012 en 2018 juist meer blockchain-gerelateerde patentaanvragen zijn ingediend in de VS dan in China. Volgens het Zwitserse federale instituut gaat het om 1.680 ingediende patenten door de VS, waarvan 143 door IBM. In China zouden er 1.590 patentaanvragen zijn ingediend. De oorsprong van de ongelijksoortige bevindingen in het onderzoeksrapport van BeinCrypto versus die van Securities Daily is onbekend.

Samsung

Gegevens uit 2018 toonden aan dat IBM dat jaar in de VS 9.100 patenten kreeg toegekend, een stijging van 1 procent vergeleken met 2017. Het gaat in deze wel om patenten die niet alleen zijn gericht op blockchain-gerelateerde aanvragen. Significante aantallen, waardoor Big Blue inmiddels al 26 jaar de leidende positie inneemt. Samsung kreeg 5.850 toekenningen en Canon nam afgelopen jaar de derde positie in met 3.056 toekenningen. Wereldwijd gezien neemt Samsung met in totaal 61.608 toegekende patenten de eerste plaatst in. Gevolgd door Canon met 34.905 en IBM met 34.376 patenten.

 

Lees ook: Intel in gesprek met potentiële koper voor 8.500 draadloze patenten

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home