Rusland beschikt nu over een eigen lithografiemachine om chips te ontwikkelen. Met een 350 nm-proces loopt de machine echter tientallen jaren achter op huidige standaarden.
Vasily Shpak, minister van Industrie en Handel, onthult de lithografiemachine via het Russische persagentschap TASS. De machine staat in Zelenograd, een buitendistrict van Moskou. Op dit moment worden tests uitgevoerd om de machine in te zetten voor de productie van chips voor de auto- en energie-industrie.
Rusland mag dit dan wel als een technologische doorbraak voor het land verkopen, maar dat is het eigenlijk allesbehalve. Een lithografiemachine is een belangrijke component om chips te maken. Microchips komen tot stand door laag na laag patronen met licht te projecteren op een wafer en zo componenten te etsen in lichtgevoelig materiaal.
Slechte blufpoker
De Russische machine kan chips op een 350 nm-proces bakken. Als je weet dat de meest verfijnde machines van marktleider ASML een 5 nm-proces mogelijk maken, dan laat Rusland eigenlijk vooral zien dat zijn binnenlandse chipindustrie minstens een jaar of dertig achterloopt op het Westen. Ter illustratie: een 350 nm-proces hebben we niet meer gezien sinds de AMD K6 uit 1997.
Bovendien pochen de Russen dat ze tegen 2030 al 14nm-chips zullen hebben. In principe heeft Rusland wel de expertise binnen de eigen landsgrenzen. De twee grootste chipmakers van het land, Angstrem en Mikron (niet te verwarren met het Amerikaanse Micron) hebben verscheiden processen in het arsenaal, van 250 nm tot 90 nm.
Sinds de oorlog in Oekraïne en de daaropvolgende economische sancties, moet Rusland zijn eigen bootjes doppen. De significante achterstand toont nu vooral aan hoe moeilijk het is voor een land om een eigen chipproductie vanaf de grond te moeten opstarten. Ook China is op zichzelf aangewezen, al lijkt dat land ondanks een achterstand van enkele jaren beter zijn plan te trekken dan Rusland.
lees ook