’s Werelds grootste chipfabrikanten pauzeren de verkoop van microchips aan Rusland onder invloed van Amerikaanse sancties. Consumentenchips zullen in de toekomst vermoedelijk nog wel over de toonbank gaan.
De Amerikaanse overheid plaatst stevige beperkingen op de export van semiconductors naar Rusland. Het embargo is één van de vele maatregelen als reactie op de oorlog die Rusland in buurland Oekraïne gestart is. Alle Amerikaanse bedrijven die chips, computers, telecommunicatiemateriaal, IT-beveiligingshardware, lasers, sensors, navigatietoestellen, avionics, luchtvaart en zeevaart-componenten verkopen, mogen voortaan enkel naar Rusland exporteren wanneer ze daarvoor een licentie krijgen. De beperkingen gelden ook voor internationale bedrijven die dergelijke producten bouwen met de hulp van Amerikaanse hardware.
Ook TSMC
Door de maatregelen wordt de verkoop van chips door Intel en AMD opgeschort. Het Taiwanese TSMC, dat processors produceert voor Amerikaanse bedrijven maar ook Russische, zal zich ook aan de regels houden. TSMC gebruikt immers toestellen uit de VS in zijn productielijn en valt zo ook onder de sancties.
De restricties zijn in de eerste plaats bedoeld om Rusland militair voor het blok te zetten. Componenten voor consumenten mogen in principe nog wel geëxporteerd worden. Hardware die ook militair kan worden ingezet, mag de grens niet over. De exacte omvang van de maatregelen is nog onduidelijk. Bedrijven moeten immers nog analyseren welke producten precies onder het embargo vallen. Vermoedelijk zal een Intel Core-chip Rusland nog wel binnen mogen, maar een Xeon-processor die ook in een supercomputer kan worden gebruikt, niet.
Beperkte impact
De onmiddellijke impact op Rusland zal niet zo groot zijn. Het land is goed voor amper 0,1 procent van de wereldwijde aankoop van chips. Vrijwel geen hardware die gebruik maakt van semiconductors wordt in Rusland zelf gefabriceerd. Het land zal de impact van het embargo pas ondervinden wanneer het bij voorbeeld een militaire HPC-installatie wil vernieuwen.
Het embargo doet denken aan de handelsrestricties die de VS oplegden tegen het Chinese Huawei. In dit geval treffen de maatregelen wel een heel land en niet gewoon één of meer bedrijven.