Imec ontvangt 2,5 miljard euro vanuit de overheid en privésector voor een nieuwe nanochip-pilootlijn.
Het Leuvense onderzoekscentrum Imec ontvangt in het kader van de Chips Act een miljardeninjectie van 2,5 miljard euro vanuit de Vlaamse overheid en Europese Commissie voor een nieuwe pilootlijn, dat maakte het bedrijf bekend op de jaarlijkse ITF World-conferentie. Imec wil met deze nieuwe pilootlijn bedrijven in staat stellen om de meest geavanceerde chiptechnologie te verkennen voor hun toekomstige toepassingen, en spreekt hiermee ook de kleinere ondernemingen en start-ups aan.
Miljardeninjectie
In totaal wordt er 2,5 miljard euro gepompt in de nieuwe pilootlijn van het Leuvense onderzoeksinstituut Imec. Deze investering gebeurt in het kader van de Chips Act, een Europese wetgeving die de halfgeleiderproductie in ons continent moet ondersteunen om zo af te kunnen stappen van de afhankelijkheid van Azië en de VS. De Chips Act werd vorige zomer goedgekeurd en heeft als doel het aandeel van Europa in de wereldwijde chipproductie meer dan te verdubbelen, tot twintig procent in 2030.
lees ook
Imec verwacht zich aan miljardeninjectie vanuit Vlaanderen en Europa
Imec ontvangt 2,5 miljard euro investeringsgeld vanuit de overheid en de privésector. Zo investeert de Vlaamse overheid en de Europese Commissie (vanuit de Europese programma’s Horizon Europe en Digital Europe) 1,4 miljard euro in Imec. De Nederlandse chipmachinebouwer ASML pompt er nog eens 1,1 miljard euro bij en brengt zo de eindsom op 2,5 miljard euro.
Nanotechnologie
Imec wil in deze nieuwe productielijn prototypes creëren van nieuwe chips in kleine volumes. Het onderzoekscentrum focust zich op sub-2-nanometertechnologie, waarmee de meest compacte chips ontwikkeld kunnen worden. Dergelijke chips kunnen gebruikt worden voor artificiële intelligentie en andere toepassingen die veel rekenkracht vereisen.
Het Leuvense Imec benadrukt dat ook start-ups, kmo’s of universiteiten gebruik zullen kunnen maken van de nieuwe lijn. De pilootlijn kan een belangrijke schakel vormen tussen de chipinnovatie en de Europese industrie.