De EU zet een tienjarig digitale transformatieplan uit. De nieuwe strategie moet mensen, bedrijven en onderzoeksinstellingen competitief houden vergeleken met het buitenland. De bouw van eigen kwantumcomputers maakt deel uit van die strategie.
De Europese Commissie lanceert een strategie voor digitalisering van de EU. De beknopte strategie is de voorbode van een gedetailleerder digitaal kompas dat de unie nog dit jaar wil uitwerken. Dat kompas moet de weg wijzen naar enkele ambitieuze doelen tegen het einde van het decennium. Een concrete invulling ontbreekt dus nog, al toont de strategie wel aan waar Europa naartoe wil.
Vier speerpunten
De strategie bestaat uit vier pijlers. Tegen 2030 moeten de lidstaten volgende doelstellingen halen:
- Digitaal onderwezen burgers en digitale experts: 80 procent van alle volwassenen moeten digitale basisskills bezitten en de EU de thuis zijn van minstens 20 miljoen ICT-specialisten. Het aandeel van vrouwen in dergelijke jobs moet omhoog.
- Veilige, duurzame en performante digitale infrastructuur: Alle Europese huishoudens moeten gigabit-internet krijgen en 5G-dekking moet alle bevolkte gebieden omvatten. De EU moet (zoals we eerder rapporteerden) 20 procent van de wereldwijde semiconductorproductie in handen nemen. De commissie verwacht dat de Unie 10.000 klimaatneutrale en veilige edge-nodes zal huisvesten. Tot slot moet de EU in 2030 zijn eerste kwantumcomputer gebouwd hebben.
- Digitale transformatie van bedrijven: Drie op vier ondernemingen moet de cloud, big data en AI omarmen. 90 procent van de kmo’s moet minstens een basisniveau van digitalisering bereiken en de EU moet dubbel zoveel unicorn-start-ups afleveren.
- Digitalisering van publieke diensten: Alle publieke diensten moeten tegen 2030 online beschikbaar zijn. Alle burgers moeten toegang krijgen tot hun medische gegevens en 80 procent van de Europese burgers moet een eID-oplossing gebruiken.
Kwantum
De doelstellingen van de commissie zijn snel uitgesproken, maar omvatten complexe plannen. Zo wil Europa meespelen in de kwantumrace met een eigen kwantumcomputer. De EU en de lidstaten investeerden eerder al in de ontwikkeling van kwantumcomputers, maar de bouw ervan blijft een complexe zaak. Het is niet duidelijk wat voor systeem de EU precies voor ogen heeft. In contrast met China legt Europa nog niet vast hoe capabel het eigen systeem in 2030 precies moet zijn.
In de marge zou Europa ook aan een kwantumnetwerk sleutelen dat alle lidstaten moet verbinden. Dergelijke netwerken zijn van strategisch belang, aangezien ze in theorie niet te kraken zijn. Ook hier holt Europa China achterna, dat dergelijke netwerken al in zijn nieuwe vijfjarenplan stopte.
Kloof vermijden
De EU wil vooral voorkomen dat andere landen een voortrekkersrol nemen terwijl de eigen lidstaten achterblijven. De kwantum-ambities moeten ervoor zorgen dat er geen grote kloof ontstaat. Terzelfdertijd wil de Europese Commissie een bestaande achterstand wegwerken. Op het vlak van semiconductorproductie loopt de Unie wel sterk achter op voornamelijk Azië, wat een gevaarlijke strategische afhankelijkheid creëert. Daar wil Europa vanaf.
De beknopte strategie is het beginpunt van een Europese discussie. Die moet tegen het einde van het jaar tot een gedetailleerder digitaal kompas leiden. Vanaf dat wil de commissie jaarlijks kijken naar de situatie in alle lidstaten om er zo voor te zorgen dat iedereen op het juiste tempo naar het einddoel werkt.