Wyre heeft zijn eerste adres aangesloten op glasvezel. Daarmee zijn de plannen van de joint venture van Telenet en Fluvius om 78 procent van Vlaanderen en delen van Brussel van fiber te voorzien, eindelijk gelanceerd.
Wyre heeft vandaag een eerste huishouden verbonden met zijn glasvezelnetwerk. Daarmee zijn de activiteiten van de joint venture van Fluvius en Telenet officieel gestart. Wyre wil een tweede glasvezelnetwerk uitrollen in Vlaanderen en delen van Brussel, dat net als het netwerk van Proximus huizen en bedrijven rechtstreeks met fiber moet verbinden.
Fiber, maar ook een beetje coax
Het is de ambitie van Wyre om tegen het einde van het jaar al 100.000 woningen aan te sluiten. Tegen 2029 moet 70 procent van het vooropgestelde uitrolgebied gedekt zijn. Wyre kan terugvallen op een uitgebreid bestaand glasvezelnetwerk. Dat wordt nu doorgetrokken tot in individuele woningen. Fiber to the Home (FTTH) biedt veel hogere theoretische snelheden dan vandaag zelfs met coax mogelijk is. Verbindingen met een snelheid van 10 Gbps moeten de norm worden. In eerste instantie zal Wyre klanten connectiviteit met een bandbreedte van 1 Gbps aanbieden.
Wyre plant ook om dun bevolkte gebieden van hogere snelheden te voorzien, al zal dat niet noodzakelijk FTTH gebeuren. Voor meer landelijke gebieden mikt het bedrijf op een upgrade van het bestaande netwerk, waarbij fiber net zoals vandaag de ruggengraat vormt maar een geüpgradede coax-verbinding voor de laatste meters connectiviteit zorgt. Ook met die aanpak moet 10 Gbps mogelijk zijn.
Bestaand netwerk
Fluvius en Telenet beschikken samen al over een uitgebreid netwerk en dat stelt Wyre in staat om 120.000 huizen aan te sluiten op glasvezel via bestaande wachtbuizen, zonder dat daarvoor straten moeten sneuvelen. Het totale uitrolproject is begroot op twee miljard euro.
Wyre heeft vandaag al een overeenkomst met aandeelhouder Telenet maar ook Orange. Beide bedrijven zullen producten aanbieden via het nieuwe netwerk. Ook andere operatoren krijgen de kans om deel te nemen. Over prijzen of voorwaarden van pakketten is op dit moment nog niets bekend.
Hobbelige start
De start van de joint venture liep niet van een leien dakje. Een jaar geleden kondigden Telenet en Fluvius al aan dat ze samen in zee wilden gaan, maar daar dachten mededingingsautoriteiten anders over. De Europese Commissie zette het licht voor de samenwerking en de oprichting van Wyre pas vorige maand op groen. In tussentijd stapt concurrent Proximus nog naar de Raad van State tegen de glasvezelsamenwerking, al zal die procedure vermoedelijk niet al te veel impact hebben op de uitrol die nu dus echt van start is gegaan.