Western Digital kondigt 18 en 20 TB HDD’s aan voor eerste helft 2020

harde schijf

Western Digital heeft nieuwe harde schijven met een capaciteit van 18 en 20 TB aangekondigd. De eerste samples worden tegen het eind van het jaar verscheept, met een algemene beschikbaarheid gepland voor de eerste helft van 2020.

De HDD’s zijn met helium gevuld en maken gebruik van microwave-assisted magnetic recording (MAMR) om de hoge opslagdichtheid te realiseren. Western Digital testte in januari van dit jaar de eerste MAMR-HDD met een capaciteit van 16 TB en breidt het aanbod nu verder uit met de 18 TB Ultrastar DC HC550 en 20 TB Ultrastar DC HC650.

Samples van de HDD’s worden tegen het eind van het jaar verscheept om door de eerste datacenterklanten te worden getest. Vanaf de eerste helft van 2020 hoopt WD de schijven breed beschikbaar te maken.

HAMR en MAMR

De huidige PMR-technologie (perpendicular magnetic recording) om data op een harde schijf op te slaan, bereikt stilaan zijn limiet op vlak van opslagdichtheid. HDD’s bewaren bits als magnetische ladingen. Wanneer de oppervlakte van een lading te klein wordt of ladingen te dicht tegen elkaar liggen, kan hun polariteit door aanliggende ladingen of temperatuurswijzigingen worden omgekeerd. De harde schijf wordt dan onbruikbaar.

Het antwoord dat HDD-fabrikanten daarop hebben gevonden, is om een stabieler magnetisch opslagmedium te gebruiken. Daar wordt vervolgens energie aan toegevoegd om het mogelijk te maken dat een schrijfkop er data naartoe schrijft.

Seagate gebruikt warmte als energiebron (HAMR), Western Digital koos voor microgolven (MAMR). Beide zijn aan elkaar gewaagd, al is WD nu de eerste om een opslagcapaciteit groter dan 16 TB te realiseren.

20 TB via SMR

De Ultrastar DC HC550 heeft een capaciteit van 18 TB, verdeeld over 9 platters. De 20 TB Ultrastar DC HC650 heeft eveneens 9 platters, maar doet beroep op shingled magnetic recording (SMR) om nog 2 TB extra opslagcapaciteit in de harde schijf te persen.

Het enige nadeel is dat SMR trager is, maar Western Digital heeft het afgelopen jaar hard gewerkt om de prestaties op hetzelfde niveau als niet-shingled PMR-schijven te krijgen. WD gelooft volgens Blocks & Files sterk in SMR en de kostenbesparing die het met zich meebrengt. De fabrikant verwacht dat de helft van de verscheepte exabytes op harde schijven tegen 2023 op SMR zal staan.

Western Digital heeft momenteel een portfolio van vier harde schijven voor datacenters (met een capaciteit van 10, 14, 18 of 20 TB), maar alleen de DC HC650 maakt op dit moment al gebruik van SMR.

De vraag naar harde schijven met hoge opslagcapaciteit blijft volgen analisten nog enkele jaren flink groeien. Ondanks de opmars van flashgeheugen, zullen harde schijven nog enige tijd een kostenefficiëntere keuze blijven wanneer opslagcapaciteit primeert op prestaties.

Gerelateerd: Seagate lanceert helium-gevulde 16 TB Exos X en IronWolf HDD’s

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home