Het tweede kwartaal van dit jaar zag een uitzonderlijke vraag naar bijkomende datacentercapaciteit. In de grootste Europese markten kwam er 114 MW aan capaciteit bij.
Onderzoek van JLL suggereert dat de vraag naar cloudcapaciteit in Europa het afgelopen half jaar records heeft gebroken. Volgens een rapport van het bedrijf was er in het tweede kwartaal alleen al een opname van 144 MW aan capaciteit, tegenover 51 MW in het eerste kwartaal. De vraag naar capaciteit was er over heel Europa, maar Frankfurt ging duidelijk met het grootste deel van de koek lopen.
Daar kwam 69 MW aan capaciteit online, genoeg om de markt met twaalf procent te doen groeien. Londen blijft de grootste datacenterhub, al groeit Frankfurt sneller. Ook de capaciteit in Amsterdam, Parijs en Dublin dikt aan.
Alles tegelijkertijd
Volgens JLL is de recordgroei nu te danken aan unieke marktcondities. Tijdens de pandemie hebben veel bedrijven getekend voor datacenterruimte in aanbouw. Zowel de constructie als de levering van hardware liepen niet altijd even vlot. Door die problemen schoof oplevering achteruit. Nu lijkt de situatie wat genormaliseerd en worden geplande projecten plots collectief afgerond. Dat zorgt voor hoge groeicijfers in het afgelopen kwartaal, terwijl in een normale context diezelfde capaciteit waarschijnlijk iets meer gespreid online zou komen.
Het rapport kijkt enkel naar de grote datacenterhubs en biedt dus geen totaalbeeld van de markt. Ook in ons land wordt er immers naarstig gesleuteld aan datacentercapaciteit. Twee trends zijn belangrijk: langs de ene kant zijn er workloads die minder latency-gevoelig zijn. Daarvoor zijn datacenters in regio’s met toegang tot hernieuwbare energie steeds belangrijker. Anderzijds zijn er ook workloads die net dicht bij de klant moeten draaien, wat het belang van lokale datacenters doet toenemen. Ook vragen en regels rond datacentersoevereiniteit spelen een rol. Eerder onderzoek suggereerde al dat de vraag naar datacenters in de EU sterk zal toenemen.