TSMC valt in lijn met Amerikaanse Huawei-ban

TSMC

De Taiwanese chipbakker TSMC laat weten geen mazen in het net te zullen opzoeken om de recente Amerikaanse beperkingen op samenwerkingen met de Chinese technologiereus Huawei te omzeilen.

Dat schrijft de Financial Times op basis van opmerkingen van TSMC-voorzitter Mark Liu. Het Amerikaanse Department of Commerce heeft recent een verstrenging van de handelsbeperkingen tegenover Huawei afgekondigd. Daardoor worden ook internationale toeleveranciers, die gebruik maken van Amerikaanse technologie in hun productielijn, getroffen.

TSMC is de grootste contractleverancier van chips voor technologiebedrijven wereldwijd, en bakt onder meer de Kirin-processors van Huawei. Omdat TSMC ook Amerikaanse technologie in zijn processen gebruikt, valt de chipbakker binnen het bereik van het nieuwe verstrengde handelsverbod, dat binnenkort van kracht gaat.

Slordige wettekst

De nieuwe wet is evenwel slordig opgesteld. Volgens de letterlijke interpretatie is ze alleen van toepassing op fysieke leveringen rechtstreeks aan Huawei. In praktijk levert een leverancier als TSMC zijn chips evenwel aan een derde partij zoals Foxconn, die de telefoons voor Huawei assembleert.

Volgens de letter van de wet is dat in principe nog toegestaan, maar volgens de Financial Times verwacht de Amerikaanse overheid dat bedrijven zich eerder houden aan de geest van de wet, dan aan de letterlijke tekst. Als dat niet gebeurt, kan de tekst nog worden herschreven, zo schrijft de zakenkrant.

TSMC wandelt op een slappe koord en stelt zich zeer voorzichtig op. De Verenigde Staten en China zijn de twee belangrijkste afzetmarkten voor de chipbakker, waardoor het bedrijf geen risico wil lopen dat het op de lange tenen van één van beide partijen trapt.

Geen achterpoortje

Tijdens de jaarlijkse algemene vergadering van het bedrijf, liet Liu daarom verstaan dat TSMC niet op zoek zal gaan naar achterpoortjes om het handelsverbod te omzeilen, en zich in lijn zal stellen met de intenties die Washington met het embargo voor ogen heeft. De chipbakker zal zich wel aanmelden voor een Amerikaanse licentie om aan Huawei en dochterbedrijven te mogen blijven leveren.

De verstrenging van de handelsbeperkingen werd midden mei afgekondigd en treedt in principe midden juli in werking, na een consultatieperiode van 120 dagen. Het embargo verbiedt bedrijven zonder licentie om goederen of diensten te leveren aan Huawei, als die met behulp van Amerikaanse technologie tot stand zijn gekomen. De originele beperking was alleen van toepassing op de verkoop van goederen en diensten die in de Verenigde Staten werden gemaakt.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home