nPerf: ‘Telenet biedt het snelste vaste internet’

telenet internet

nPerf testte de gemiddelde internetsnelheden van de grote operatoren in Vlaanderen, Brussel en Wallonië. Telenet komt daarbij als winnaar uit de bus.

Welke provider biedt het snelste en meest performante internet in België? nPerf nam de proef op de som en testte de gemiddelde snelheden die de grote telecomoperatoren bieden in Vlaanderen, Brussel en Wallonië. Daarbij werden drie factoren in rekening genomen: uploadsnelheden, downloadsnelheden en latentie, waarop een totale score werd berekend.

Telenet heerst in Vlaanderen

nPerf roept Telenet uit tot winnaar in Vlaanderen. De operator onderscheidt zich voornamelijk door zijn hoge downloadsnelheden: gemiddeld 206,91 Mb/s, tegenover 125,98 Mb/s bij Orange en 93,92 Mb/s bij Proximus. Proximus biedt daarentegen wel betere uploadsnelheden (36,17 Mb/s), de latentie ligt gemiddeld het laagst bij Orange (19 ms). Alles opgeteld kreeg Telenet de hoogste score.

Daarnaast berekende nPerf ook de snelheden waar de gemiddelde Vlaamse internetgebruikers op mag rekenen. Voor de downloadsnelheid bedraagt dit 160 Mb/s, de gemiddelde uploadsnelheid ligt op 27 Mb/s. De gemiddelde latentie bedraagt 20 ms in Vlaanderen. nPerf voerde 8.417 individuele tests uit in Vlaanderen om tot deze cijfers te komen.

lees ook

Orange en Telenet verstrengelen verder met verzekerde toegang tot elkaars vaste netwerken

Snelste internet in Brussel

Dan zijn telecomklanten gemiddeld beter voorzien in Brussel wat vaste internetverbindingen betreft. Volgens de cijfers van nPerf heeft onze hoofdstad het snelste internet. Inwoners van Brussel mogen rekenen op een gemiddelde downloadsnelheid van 181 Mb/s en een uploadsnelheid van 28 Mb/s. De latentie is ook met 19 ms net iets lager.

In Brussel komt nog een vierde speler mee op het toneel: het Waalse Voo. Die pakt uit met een latentie van slechts 17,05 ms. Ook in Brussel biedt Telenet gemiddeld de beste downloadsnelheid met 224,86 Mb/s, enkel Voo komt nog boven de 200 Mb/s uit. Proximus verpulvert de concurrentie met downloadsnelheden van 53,06 Mb/s, meer dan het dubbele van wat Telenet biedt (23,25 Mb/s).

Omdat de drie operatoren zich in een discipline onderscheiden, houdt nPerf het op een ex aequo tussen Telenet, Proximus en Voo in Brussel. Dat is slecht nieuws voor Orange, dat op geen enkel criterium de beste score haalde. nPerf voerde 6.847 tests uit.

Wallonië loopt achter

De vaste internetverbindingen zijn het minst goed ontwikkeld in Wallonië, concludeert nPerf. De gemiddelde downloadsnelheid zit nog op hetzelfde niveau als Vlaanderen met 160 Mb/s en ook de latentie is met 19 ms meer dan gemiddeld, maar uploadsnelheiden liggen veel lager in Wallonië met 17 Mb/s. nPerf deed maar liefst 47.118 tests in Wallonië om zeker te zijn van die conclusie.

Die lagere uploadsnelheden zullen niet aan Proximus liggen, dat opnieuw de uploadkoning is met 29,75 Mb/s, al is dat gemiddelde ook aanzienlijk lager dan in Vlaanderen en Brussel. Voo haalt dan weer veel betere gemiddeldes op de downloadsnelheid (177,50 Mb/s) en de latentie (18,38 ms). Reden genoeg voor nPerf om Voo tot beste internetprovider voor Wallonië te kronen.

lees ook

Controleer de netwerkdekking op je adres met deze kaart van BIPT

Dit experiment kan dienen als een graadmeter bij de keuze van een provider voor vast internet. Wil je aan een hoge snelheid kunnen downloaden is Telenet de beste keuze, Proximus biedt hogere opwaartse snelheden. Voor lagere latenties zijn Voo in Wallonië en Brussel en Orange in Vlaanderen de beste keuzes. Met de snelheidstest van nPerf kan je de internetsnelheid van je thuis- of bedrijfsnetwerk ook makkelijk zelf eens testen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home