Telenet krijgt boete voor stormschade aan datacenter

Telenet

Telenet heeft een geldboete ontvangen nadat een van zijn datacenters stormschade opliep. Het Belgisch Instituut voor postdiensten en telecommunicatie oordeelde dat de telecomprovider niet alle mogelijke maatregelen had genomen om zijn datacenter te beschermen.

Een boete van 190.000 euro werd aan Telenet opgelegd door het Belgisch Instituut voor postdiensten en telecommunicatie (BIPT). De telecomprovider liep stormschade op aan een datacenter dat als vertrouwelijk stond aangeduid.

“Telenet heeft hier niet gehandeld als een goede huisvader, het gaat hier om een groot knooppunt dat heel wat Vlaams internetverkeer regelt’, laat BIPT-woordvoerder Jimmy Smedts weten aan Mediahuis.

lees ook

Telenet schrijft ook hof van beroep aan tegen 5G-veiling

Overtreding telecomwet

Volgens het BIPT liep het datacenter in kwestie schade op na storm Eunice (februari 2022). Een tent werd opgesteld om de infrastructuur te beschermen. Maar toen deze dreigde weg te waaien, schoten medewerkers van de telecomprovider te laat in actie.  

“Het BIPT is van oordeel dat het opleggen van een administratieve boete aan Telenet gerechtvaardigd is, gelet op de mogelijke impact van een incident op de goede werking van zijn netwerk en bijgevolg op de belangen van de eindgebruikers.”

Smedts laat bovendien weten dat de telecomprovider de telecomwet overtrad. Deze wet schrijft voor dat bedrijven waken over de integriteit en veiligheid van kritieke datacenters. De controle daags nadien verwonderde de woordvoerder opnieuw: “We konden gewoon binnenwandelen.” Bezoekers bleken niet gecontroleerd te worden voor het binnengaan van het datacenter.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home