Telenet schrijft ook hof van beroep aan tegen 5G-veiling

Telenet 5G Leuven

Na een eerdere stap naar de Raad van State start Telenet ook een procedure bij het Brusselse hof van beroep tegen de 5G-veiling met de komst van een vierde telecomspeler.

Eind juni, kort na het einde van de 5G-veiling in België, liet Telenet weten dat het in februari al naar de Raad van State stapte. De provider denkt dat de staat onrechtmatig spectrum heeft gereserveerd voor de komst van een vierde telecomspeler. Het beschikbare spectrum werd opgedeeld om ruimte te maken voor extra concurrentie, terwijl er vandaag maar drie nationale providers in de markt actief zijn. Dat is volgens Telenet in strijd met Europese wetgeving.

5G-veiling op de helling?

Vandaag meldt De Tijd dat Telenet ook een procedure is gestart bij het Brussels hof van beroep. Kamerlid Michael Freilich (N-VA) maakt zich zorgen omdat het BIPT de volledige veiling met het laatste stukje spectrum pas vorige week afrondde, net voor de zomerreces.

“Zelfs als Telenet om strategische redenen niet met de procedure zou doorzetten, staat de regelgeving die de basis is voor onze 5G-veiling op losse schroeven”, zegt Freilich. Hij vreest dat de resultaten van de 5G-veiling op de helling komen te staan.

lees ook

Proximus, Telenet, Orange, Citymesh en NRB halen 5G-frequentie binnen

Bij het kabinet van de bevoegde minister Petra De Sutter maakt men zich geen zorgen. “Het gebeurt wel vaker in de telecomsector dat er procedures worden opgestart en die later weer gestopt worden”, klonk het daar toen Telenet naar de Raad van State stapte.

Marktfalen

Telenet verwijst in zijn klacht naar artikel 52 van de Europese richtlijn tot vaststelling van het Europees wetboek voor elektronische communicatie. Daarin staat dat lidstaten enkel een bepaald deel van een radiospectrumband of groep van banden kunnen reserveren voor toewijzing aan nieuwe marktspelers, wanneer dat gerechtvaardigd is gezien een specifieke situatie op de nationale markt. In andere woorden: om spectrum voor een nieuwe speler te reserveren, moet er een aantoonbaar probleem zijn in de Belgische markt.

lees ook

Citymesh en Roemeense Digi worden vierde telecomspeler

Volgens Telenet is dat niet het geval en mocht ons land daarom geen spectrum opzij zetten voor een vierde speler. Telenet krijgt daarbij bijval van het BIPT, dat in 2021 nog aangaf dat er geen grote concurrentieproblemen zijn op onze mobiele telecommarkt. Twee andere studies besteld door de overheid wijzen wel op marktfalen. Het is dus moeilijk te zeggen of Telenet in deze zaak een punt heeft, niet in het minst omdat de voorwaarden voor artikel 52 voor interpretatie vatbaar zijn.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home