Tachyum wil supercomputer met 20 exaflops aan rekenkracht bouwen

Het relatief jonge Tachyum wil dwars door de exascale-barrière breken en hoopt tegen 2025 een HPC-systeem te bouwen met 20 exaflops aan rekenkracht. Daarvoor wil het bedrijf eigen processors inzetten.

Tachyum heeft aan het Amerikaanse Ministerie van Energie voorgesteld om tegen 2025 een supercomputer te bouwen met 20 exaflops aan rekenkracht. Het systeem zou gebaseerd zijn op een voorlopig onbestaande nieuwe versie van de eigen Prodigy-processors en zo op een unieke architectuur draaien. Het toestel moet volgens de eisen van het departement relatief zuinig zijn met een stroomverbruik van niet meer dan 60 MW.

Hoe Tachyum het huzarenstukje zal klaren, is onduidelijk. Het bedrijf bestaat pas sinds 2016, al heeft het wel enkele giganten uit de chipindustrie aan de wieg. Het bedrijf ontwikkelde sinds dan één eigen processor: de Prodigy-CPU met 128 kernen. Die huidige chip kan tot 90 teraflops aan FP64-rekenkracht bieden maar gebruikt tot 950 watt aan stroom. De huidige chip volstaat niet om een 20 exaflops HPC-computer aan te drijven binnen acceptabele parameters. Formaat en stroomverbruik zouden immers gigantisch zijn.

Prodigy 2

Op de roadmap staat de Prodigy 2. Tachyum is er schijnbaar van overtuigd dat die processor wel de juiste specificaties heeft om de krachtige supercomputer mogelijk te maken.

Vandaag bestaat er officieel nog maar één computer die de exaflops-grens overschrijft. Het Amerikaanse Frontier-systeem, gebouwd rond hardware van AMD, haalt 1,1 exaflops. De stap naar 20 exaflops is groot, maar niet immens. De grootste barrière is stroomverbruik en koeling. Met een krachtig en efficiënt design maakt Tachyum zeker een kans.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home