Synology lanceert nieuwe opslagservers met zeven jaar oude processors

Synology zet de S13610 en de SA3410 in de markt. Beide toestellen zijn opslagservers in rack-formaat met ruimte voor twaalf schijven. De toestellen zijn uitbreidbaar met extra capaciteit en moeten snelheid en prestaties garanderen, al kiest Synology binnenin wel voor een ietwat antieke Intel-chip.

Nas- en opslagserverspecialist Synology introduceert twee toestellen: de SA3610 en de SA3410. Beide opslagservers bieden ruimte voor twaalf schijven. Dat kunnen zowel 3,5 inch als 2,5 inch SAS of SATA-drives zijn. Ze hebben vier geheugensleuven aan boord met ruimte voor maximaal 128 GB DDR4 ECC-RAM, maar worden geleverd met 16 GB RAM in één DIMM.

Het enige significante verschil tussen de SA3610 en de SA3410 is de processor. Voor de SA3610 kiest Synology voor een Intel Xeon D-1567 met twaalf rekenkernen, geklokt met een basisfrequentie van 2,1 GHz. In de SA3410 zit een Xeon D-1541 met acht rekenkernen die er dezelfde basisklokfrequentie op nahouden.

Pensioengerechtigd

We vinden de chipkeuze van Synology opvallend, aangezien beide Intel-processoren stilaan thuishoren in een museum. De chips zijn gebaseerd op de 14 nm Broadwell-architectuur en zijn al sinds begin 2016 in omloop. Dat maakt dat Synology twee splinternieuwe stukken hardware bouwt rond chips van meer dan zeven jaar oud.

De processors zijn ongetwijfeld nog capabel, maar er bestaan intussen veel recentere, modernere en zuinigere alternatieven, zowel van Intel als van AMD. Synology kiest er vaak voor om zijn nieuwe servers niet met de modernste chips uit te rusten en op zich is dat geen ramp: zolang de prestaties volstaan en de gebruikservaring fantastisch is, speelt de leeftijd van het binnenwerk geen grote rol. In dit geval grijpt Synology wel heel erg terug naar het verleden.

Verdere specificaties

De rest van de specificaties doet minder in de haren krabben. Zo rust Synology de server uit met zes RJ45-poorten waarvan er vier slechts 1 GbE ondersteunen, maar twee toch standaard met 10 GbE-ondersteuning komen. Allen ondersteunen ze linkaggregatie en failover. Synology voorziet ook een speciale out-of-band-beheerpoort voor beheer vanop afstand en monitoring via de Active Insight-dienst.

Het toestel zelf kan bestanden lezen en schrijven aan respectievelijk 6,2 GB/s en 3 GB/s, al hangt de werkelijke snelheid natuurlijk af van de combinatie van HDD’s en SSD’s, en welke configuratie je daarvoor kiest. De servers komen met de recentste versie van de Synology DiskStation Manager, inclusief toepassingen zoals back-up, synchronisatie en een ingebouwde hypervisor voor virtuele machines.

Synology geeft nog mee dat beide toestellen uitbreidbaar zijn met maximaal zeven RX1222sas-expansietoestellen. Daarmee komt de totale maximale capaciteit van de systemen op 1,7 PB.

De De SA3610 en SA3410 zijn per direct verkrijgbaar. De adviesprijs voor de SA3410 bedraagt  5828,90 euro. Voor de SA3610 betaal je 7698,90 euro. Prijzen zijn exclusief btw.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home