SSD’s robuuster dan HDD’s in servers volgens Backblaze

bitrot SSD
SSD's bewaren bits in de vorm van een geïsoleerde electrische lading, maar die kan na verloop van tijd lekken.

Cloudopslagprovider Backblaze stelt vast dat zijn SSD’s betrouwbaarder zijn dan HDD’s. De cijfers verbazen niet, aangezien SSD’s beter bestand zijn tegen gebruik in uitdagende omgevingen.

Backblaze werkt zich geregeld in de kijker door transparant te communiceren over de betrouwbaarheid van zijn opslagdrives. De cloudopslagprovider hanteert een allegaartje van drives en kiest daar niet altijd voor geoptimaliseerde enterprise-hardware. In kwartaalrapporten laat het bedrijf vervolgens weten hoeveel van een bepaald type drive gefaald heeft.

SSD vs. HDD

Nu voegt Backblaze voor het eerst ook SSD’s toe aan zijn rapport. Die gebruikt de provider als opstartdrives voor zijn virtuele machines. Backblaze gebruikt in totaal 1.518 SSD’s en 1.669 HDD’s als opstartschijven. Daarbij valt op dat de HDD’s gemiddeld 49 maanden oud zijn en de SSD’s slechts twaalf maanden.

De SSD’s hebben een annual fail rate (AFR) van 0,58 procent en blijken dus erg robuust. De HDD’s geven er sneller de brui aan, met een AFR van 10,56 procent. De cijfers geven een inkijk in de betrouwbaarheid van SSD’s tegenover HDD’s, al moeten we ze zoals bij alle rapporten van Backblaze met een vaatje zout nemen.

Appelen en peren

De HDD’s zijn immers een stuk ouder. SSD’s hebben geen mechanisch bewegende componenten en ondervinden zo niet echt last van trillingen zoals HDD’s. Ze slijten daarom op een andere manier. De geheugencellen waaruit de SSD is opgebouwd, gaan na verloop van tijd stuk door gebruik. Het is dan ook logisch dat relatief jonge SSD’s nog niet tegen hun limiet aanlopen. De vergelijking wordt interessanter wanneer de SSD’s voorbij hun gegarandeerde TBW (terabytes written) worden gepusht, en het flash-geheugen intensiever wordt gebruikt dan de fabrikant heeft voorzien.

In de regel zijn SSD’s natuurlijk beter dan HDD’s voor operationele drives op zowat alle vlakken, behalve prijs. Een all-flash-oplossing is veel duurder, waardoor HDD’s zeker voor data-opslag de norm blijven.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home