Seagate lanceert 22TB IronWolf Pro

HDD-specialist Seagate lanceert een nieuwe harde schijf op maat van NAS-toestellen: de IronWolf Pro 22 TB. De drive heeft de hoogste capaciteit in het hele Seagate-CMR-aanbod.

Seagate lanceert de IronWolf Pro 22 TB. Die lancering van die schijf zat er sinds januari van dit jaar aan te komen. De drive is gevuld met helium en bestaat uit tien 2,2 TB-schijven aan de binnenkant. Seagate hanteert een klassiek 3,5 inch-formaat met SATA-connectie. De drive draait aan 7.200 rpm en heeft een cache van 512 MB aan boord. Seagate claimt sequentiële lees- en schrijfsnelheden van ongeveer 285 MB/s, wat best goed is voor een harde schijf.

De IronWolf Pro 22 TB is een rechtstreekse concurrent voor de WD Red Pro 22 TB. De HDD van Seagate is iets sneller dan de inzending van Western Digital en kan ook een hogere workload aan (550 TB per jaar versus 300 TB per jaar). De ironWolf is echter minder zuinig en verbruikt in rust 6 watt, tegenover 3,4 watt voor de WD Red Pro. We merken nog op dat Western Digital met de WD Gold 22 TB nog een drive met dezelfde capaciteit maar hogere prestaties in het portfolio heeft.

CMR, SMR en HAMR

De drive valt op door de hoge capaciteit in combinatie met conventional magnetic recording (CMR)-technologie. De ironWolf Pro maakt dus geen gebruik maakt van shingled magnetic recording (SMR) of het modernere heat assisted magnetic recording (HAMR). De HDD is de eerste in zijn soort met een 22 TB-capaciteit binnen het Seagate-portfolio.

Vooral SMR is een ietwat omstreden technologie, aangezien ze de capaciteit van drives verhoogt ten koste van de prestaties ervan. Op zich is dat niet erg, maar Western Digital bleek in 2020 niet altijd transparant over de gebruikte technologie. Door CMR te gebruiken, garandeert Seagate ondanks de hoge capaciteit toch goede prestaties naar HDD-normen.

Prijs en beschikbaarheid

De Seagate IronWolf 22 TB zou snel beschikbaar worden, maar we vinden de schijf nog niet online. Seagate communiceerde evenmin een adviesprijs in euro. Reken op een prijskaartje van vermoedelijk ongeveer 600 euro inclusief btw.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home