Seagate wil dit jaar nog 25 TB en 30 TB-harde schijven uitbrengen

Seagate mach2

In de eerste jaarhelft staan de 22 TB en 24 TB harde schijven op het menu die de huidige technologie gebruiken. Eind 2023 is het de beurt aan HAMR en tot 30 TB aan opslag.

Vorig jaar startte Seagate met de verkoop van 22 TB-harde schijven bij een select aantal klanten. Nog voor eind maart 2023 stelt de fabrikant deze capaciteit breed beschikbaar voor iedereen. Het gaat om een harde schijf met tien schijven van 2,2 TB die gebruik maken van perpendicular/conventional magnetic recording (CMR/PMR).

Later in Q2 2023 is het de beurt aan een 24 TB harde schijf die ook 10 schijven in één behuizing stopt, maar gebruik maakt van shingled magnetic recording (SMR).

Beide technologieën worden al jaren gebruikt bij Seagate, maar vormen stilaan een flessenhals in de wedloop naar steeds meer opslag binnen een harde schijf-behuizing. Daarom werkt Seagate aan de heat assisted magnetic recording (HAMR). Het experimenteert al langer met die technologie en testte in 2018 nog een 16 TB-variant.  

HAMR-technologie

HAMR zorgt ervoor dat harde schijven meer data magnetisch kunnen bewaren op een harde schijf. Dat brengt een flinke capaciteitsverhoging met zich mee op drives met eenzelfde fysiek formaat als huidige harde schijven. HAMR is een belangrijke pijler voor de toekomst van harde schijven en Seagate.

Volgens SeekingAlpha blijkt dat Seagate meer progressie heeft geboekt dan verwacht. Het mikt op de lancering van een 30 TB harde schijf in de tweede jaarhelft van 2023. Initieel zou het maar om een beperkt volume gaan om het productieproces verder te verfijnen richting meer opslaggroottes en hogere volumes.

Seagate roadmap

Seagate kijkt ook verder en deelt een roadmap waar het via HAMR mogelijk wordt om 40 TB-harde schijven te leveren tussen 2024 en 2025 met 50 TB-harde schijven tegen 2026.

Daar tegenover staat wel dat de verkoop van harde schijven in 2022 een sterke crash kende. In totaal werden er tussen de 35,2 en 36,4 miljoen harde schijven verscheept in 2022, ruim 40 procent minder dan in 2021. In exabytes daalde het verscheepte harde schijfvolume naar 165 tot 170 exabyte, 30 procent minder dan in 2021.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home