WD geeft aan in welke HDD’s het stiekem SMR stopte

Vorige week kwam aan het licht dat Western Digital SMR-technologie in verschillende NAS-HDD’s stopte maar dat verzweeg. WD ontkent nog steeds dat de technologie problemen oplevert, maar geeft intussen wel een overzicht van de getroffen drives.

Vorige week bleek dat alle HDD-fabrikanten stiekem SMR-technologie gebruikte in hun harde schijven. Die technologie vergroot de capaciteit van een drive maar kan prestatieproblemen met zich meebrengen. WD zondigde in zijn WD Red-portfolio, dat gericht is op NAS-toepassingen en voor een meerprijs verkocht wordt in ruil voor extra betrouwbaarheid. In de praktijk rapporteerden klanten dat de Red-drives ongeschikt zijn om een RAID-configuratie herop te bouwen omwille van de stiekeme implementatie van SMR.

Overzicht

Western Digital deelde intussen via een blogpost een overzicht van getroffen drives. De fabrikant blijft volhouden dat de keuze voor SMR geen impact heeft op de prestaties, en negeert daarbij de berichten van klanten die wel aantoonbaar problemen ondervonden. De inhoud van het communiqué is dan ook weinig meer dan een marketingpoging tot rechtvaardiging van het bedrog. Interessanter is het overzicht zelf.

Het grootste probleem zit bij de 2 TB tot 6 TB WD Red-drives, aangezien die SMR aan boord hebben en in theorie in RAID-configuraties worden gebruikt. Western Digital paste hetzelfde trucje toe bij WD Blue-drives, maar die zijn gericht op gebruik in desktops. In de praktijk is de kans heel klein dat een gebruiker in dat geval problemen ondervindt, al blijft de oneerlijkheid van WD en de andere HDD-boeren natuurlijk een probleem op zich.

Lees hier wat het verschil tussen SMR en CMR is, en waarom het een slecht idee is om SMR te gebruiken in een NAS-drive: RAID-problemen: HDD-bouwers vermommen trage drives als snellere schijven

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home