Robot inspecteert continu converteerhal van Elia

Elia-Robot-HVDC Lixhe

Tijdens de jaarlijkse onderhoudsweek is een autonome robot geïnstalleerd in de hoogspanningsconverterhal van Elia in Lixhe. De hal is daarna terug onder spanning gebracht en voor de rest van het jaar ontoegankelijk. De robot inspecteert de converterhal continu en verlaagt het risico op onontdekte defecten en niet-geplande onderbrekingen.

De installatie en het gebruik van de robot is het resultaat van twee jaar samenwerking tussen Elia Group, Siemens Energy, Ross Robotics en Nemo Link. Een ruime onderzoeks- en ontwikkelingsfase met heel wat tests in moeilijke werkomstandigheden was hierbij nodig. De ALEGrO-robot is de eerste robot in Europa die geautomatiseerde frequente inspecties van een HVDC (hoogspanningsgelijkstroom)-hal uitvoert. De robot werkt autonoom, maar kan ook van op afstand worden bestuurd. Dat zorgt ervoor dat de converterhal geïnspecteerd wordt, zonder onderbreking van de elektriciteitsvoorziening.

Downtime beperken

Elia meldt in een persbericht dat de robot intelligente sensoren draagt die helpen om mogelijke problemen in de hal aan de Belgisch-Nederlandse grens te detecteren. Dit verlaagt het risico op onverwachte onderbrekingen en beperkt de tijd die nodig is voor ad-hoc-herstelwerkzaamheden. Daarnaast maximaliseert de bedrijfstijd van de converterhal en zorgt de robot ervoor dat stroomuitwisseling tussen België en Duitsland ononderbroken kan gebeuren.

De sensoren van de robot bevatten een RGB-camera, een warmtebeeldcamera, een pan-tilt-element die de camera’s draagt, een audiosensor, een microfoon en een reeks omgevingssensoren. Deze controleren de omstandigheden in de hal, zoals de temperatuur, relatieve vochtigheid en verlichting. Twee jaar geleden zijn de partners begonnen aan de ontwikkeling van autonome robots met elektromagnetische compatibiliteit (EMC), die kunnen worden gebruikt in een converterhal.

lees ook

HP constructierobot SitePrint tekent grondplannen op bouwwerven

Nog robots op komst

De robot die in de converterhal van ALEGrO wordt ingezet is een aangepaste versie van een robot die oorspronkelijk werd ontwikkeld door Ross Robotics. Siemens heeft zijn expertise in de ontwikkeling van elektronische componenten in het project ingebracht. Binnenkort zal een andere robot in de converterhal van Nemo Link (de interconnector tussen België en het VK) worden geïnstalleerd en in gebruik genomen. In 2024 komt er een derde robot in een converterhal van 50Hertz in Duitsland.

“De robot heeft heel wat voordelen. Eerst en vooral maakt hij het mogelijk om assets continu te monitoren, zodat hun toestand wordt gecontroleerd en we snel bericht krijgen indien we actie moeten ondernemen of preventief onderhoud moeten uitvoeren. Het tweede voordeel is dat we elke onregelmatigheid in één van onze assets kunnen detecteren en we vanop afstand de robot kunnen besturen om na te kijken wat er precies fout loopt”, aldus Mark Vaes, Asset Manager bij Elia.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home